Bezpečnost potravin

SZPI nařídila stažení klamavě označených masných výrobků z dovozu

Vydáno: 16. 4. 2019
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI ze dne 16. 4. 2019

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zjistili další dvě nevyhovující šarže masných výrobků od výrobce TARCZYŃSKI S.A., Ujeździec Maly 80, 55-100 Trzebnica, Polsko, v tuzemské tržní síti. Jedná se o následující výrobky, které inspektoři odebrali v provozovně společnosti Lidl Česká republika v.o.s., Písečná 5583, Chomutov:

PIKOK KABANOSY EXTRA TENKÉ, velikost balení: 120 g, šarže: L 0212/F130/14457 07:34:59/ 11 13, datum minimální trvanlivosti do: 20.06.2019, země původu: Polsko. Výrobce na obalu mj. uvedl: „100g kabanosů bylo vyrobeno ze 143g vepřového masa a 14g hovězího masa“. Laboratorní rozbor ale neprokázal přítomnost hovězí bílkoviny, výrobek tak namísto deklarovaných 14 gramů hovězího masa obsahuje maximálně 1 gram hovězího masa (limit laboratorní metody).

PIKOK KABANOSY S CHILLI, velikost balení: 120 g, šarže: L 0196/F130/11073 08:19:37/ 11 12, datum minimální trvanlivosti do: 20.06.2019, země původu: Polsko. Výrobce na obalu mj. uvedl: „100g kabanosů bylo vyrobeno ze 142g vepřového masa a 14g hovězího masa“. Laboratorní rozbor ale neprokázal přítomnost hovězí bílkoviny, výrobek tak namísto deklarovaných 14 gramů hovězího masa obsahuje maximálně 1 gram hovězího masa (limit laboratorní metody).

Informace na obalu u uvedených šarží klamala spotřebitele ohledně skutečného složení potraviny a tím došlo k porušení Evropského nařízení 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, a to ve smyslu klamání spotřebitele.

Inspekce prodejci nařídila stažení předmětné potraviny ze všech svých poboček a zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Pozn.: U sušených (trvanlivých a fermentovaných) masných výrobků se na obalu uvádí hmotnost finálního výrobku po vysušení, ale hmotnost jednotlivých složek se uvádí před jejich vysušením. Proto je u této komodity součet hmotnosti složek vyšší, než je hmotnost konečného výrobku.

O podobném případu SZPI informovala v tiskové zprávě dne 12. 3. 2019 a 8. 3. 2019.

 

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva –  tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633          
Zdroj: SZPI