Bezpečnost potravin

SZPI důrazně varuje před nebezpečným doplňkem stravy s vysokým obsahem amygdalinu

Vydáno: 28. 1. 2021
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila na trhu doplněk stravy s velmi vysokou dávkou látky amygdalin, která se v těle po požití metabolizuje na kyanovodík a kyanidy.

Jedná se o doplněk stravy Amygdalín B17 25g, výrobce a prodejce: Tachynon Technology pharm spol. sro., Vančurova 1, 83101 Bratislava, Slovensko. Inspektoři SZPI vzorek odebrali na eshopu www.tachyonsupplement.eu, který cílí mj. na české spotřebitele, informace o zboží jsou v českém jazyce, výrobek je možné koupit za české koruny a ze strany prodejce je zajištěno doručení do ČR.

Laboratorní rozbor v doplňku stravy potvrdil v jedné doporučené denní dávce přítomnost látky amygdalin v množství 1760 miligramů (mg), což odpovídá množství až 104 mg kyanovodíku po metabolizaci. Dle stanoviska Evropského úřadu pro bezpečnost potravin EFSA se život ohrožující dávka kyanovodíku pohybuje v hodnotě 0,5 – 3,5 mg na 1 kg tělesné váhy, tj. u 70 kg vážícího člověka v intervalu 35 – 245 mg.

SZPI důrazně varuje všechny spotřebitele, aby předmětný doplněk stravy nekonzumovali.

Potravinářská inspekce odeslala notifikaci do evropského systému rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF, čímž umožnila došetření a přijetí opatření v zemi původu potraviny, kde se nachází jak výrobce, tak prodejce předmětné potraviny.

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  
 
Zdroj: SZPI

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):