Bezpečnost potravin

SZPI dále zjišťuje dovozovou zeleninu s nadlimitní přítomností pesticidů

Vydáno: 11. 4. 2019
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI ze dne 11. 4. 2019

Kontroly inspektorů SZPI v tuzemské tržní síti přinášejí zjištění dalších šarží čerstvé zeleniny z dovozu, u kterých laboratorní rozbor potvrdil nadlimitní přítomnost pesticidů. Výskyt těchto závažných prohřešků kontroly zjistily v maloobchodní síti, ve velkoobchodě i u dovozců.

Aktuálně inspektoři zjistili následující šarže:

Zelí pekingské, označené šarže: 0901, země původu: Polsko. Laboratorní rozbor v potravině potvrdil nadlimitní přítomnost herbicidu fluazifop-P, a to v hodnotě 0,11 mg/kg (miligramů na kilogram, limit: 0,01 mg/kg). Místo odběru vzorku: Penny Market s.r.o., Dobřany, Osoblaho 1275, 33441; dodavatel: TOTAL PRODUCE CZECH S.R.O., Brno.

Kapusta hlávková, označení šarže: 18.02.2019, země původu: Polsko. Laboratorní rozbor v potravině potvrdil nadlimitní přítomnost pesticidu chlorpyrifos, a to v hodnotě 0,048 mg/kg (limit: 0,01 mg/kg). Místo odběru vzorku: MILOSLAV VITERA, Hradecká 324, Přelouč 53501; dodavatel: Efes, spol. s r.o., Pardubice.

Zelí pekingské – I.jakost, země původu: Polsko. Laboratorní rozbor v potravině potvrdil nadlimitní přítomnost pesticidu flonicamid, a to v hodnotě 0,27 mg/kg (limit: 0,03 mg/kg). Místo odběru vzorku: Ladislav Dokoupil, Masarykovo náměstí 2031/13, Boskovice 68001; dodavatel: HASPOL spol.s r.o., Náměšť nad Oslavou.

Lusky fazolové – cat. I, označení šarže: 5126171, země původu: Maroko. Laboratorní rozbor v potravině potvrdil nadlimitní přítomnost pesticidu clofentezin, a to v hodnotě 0,08 mg/kg (limit: 0,02 mg/kg). Místo odběru vzorku: ČEROZFRUCHT s.r.o., Velká Bystřice, Olomoucká 988, 78353; dodavatel: ČEROZFRUCHT – Nehvizdy.

S kontrolovanými osobami zahájí SZPI správní řízení o uložení sankce.

O podobných případech SZPI informovala v tiskových zprávách ze dne 5. 3. 2019, 5. 12. 2018, 8. 11. 2018 a 26. 10. 2018.

 

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633         
Zdroj: SZPI