SVS při kontrole restaurace na Znojemsku odhalila závažná porušení při skladování masa
![](https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/mereni-teploty_SVS_orez.jpg)
Tisková zpráva – Inspektorky Státní veterinární správy (SVS) z Jihomoravského kraje odhalily při kontrole restaurace v okrese Znojmo několik závažných porušení předpisů při skladování surovin živočišného původu. Jednalo se o skladování masa neznámého původu či s překročeným datem použitelnosti. Část surovin provozovatel skladoval v nevhodné teplotě nebo bez označení.
V mrazírenském boxu v zázemí restaurace se vyskytovalo 11 kg masa neznámého původu, k němuž nebyl předložen nabývací obchodní doklad. V chladírenském boxu bylo uloženo 13 kg baleného masa po datu použitelnosti. Další vakuové balení vepřové krkovice nemělo etiketu a u nebaleného masa nebyly navíc dodrženy teplotní podmínky skladování. Výsledek měření teploty masa byl přes 12 ºC, zatímco legislativou požadovaná teplota činí do 4 ºC.
Při kontrole na místě veterinární inspektorky téměř 30 kg živočišných produktů znehodnotily obarvením a nařídily jejich bezpečnou likvidaci v asanačním podniku na náklady provozovatele. S provozovatelem restaurace bude zahájeno správní řízení, za porušení zákona o potravinách může být v tomto případě uložena sankce až do výše 50 milionů Kč.
Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS
![znehodnocené potraviny](https://www.svscr.cz/wp-content/uploads/2024/04/znehodnocen%C3%A9-potraviny-650x867.jpg)
![měření teploty](https://www.svscr.cz/wp-content/uploads/2024/04/m%C4%9B%C5%99en%C3%AD-teploty-650x488.jpg)
Zdroj: SVS