SVS pozastavila zásilku králičího masa z Číny obsahující salmonelu
Státní veterinární správa (SVS) pozastavila zásilku 21 tun mražených králičích hřbetů a stehen původem z Číny. Jedna z šarží této zásilky o hmotnosti přesahující tři tuny obsahovala salmonely a rezistentní kmen enterobakterií (ESBL). O přítomnosti zdravotně závadné potraviny na českém trhu informovaly SVS německé dozorové orgány, které nechaly maso vyšetřit, prostřednictvím systému rychlého varování (RASFF). Výsledek vyšetření byl pozitivní na Salmonellu Enteritidis.
Identifikace výrobku:
Název: Mražené králičí hřbety bez kosti
Šarže: 4219230218
DMT: 18/02/2025
Množství: 3 220 kg
Dodavatel: QINGDAO KANGDA FOODSTUFFS co. LTD., NO. 8399 BINHAI BOULEVARD, Quindao China
Příjemce v ČR: Ryby – Drůbež Jan Špilar, Teslova 1154, Plzeň 301 00
Celou výše popsanou problematickou šarži se podařilo zadržet a nedostala se ke konečným spotřebitelům. Bude použita jako surovina na výrobu tepelně opracovaných masných výrobků, čímž se odstraní potenciální riziko pro zdraví konečného spotřebitele. Zacházení s masem, včetně výroby masných výrobků, bude probíhat pod veterinárním dozorem.
Zásilka zahrnovala dalších šest šarží králičího masa o hmotnosti bezmála 18 tun. Jelikož se jednalo o maso od stejného výrobce přepravované ve stejném kontejneru, bylo také zbývající maso v rámci předběžné opatrnosti pozastaveno. Veterinární inspektoři z něj odeberou úřední vzorky, aby bylo možné vyloučit případnou zdravotní závadnost. Do té doby nebude maso uvolněno na trh.
Bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají ústy (z potravy, nádobí, ale také špinavých rukou) mohou způsobit u lidí průjmové onemocnění – salmonelózu. Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi. Pro zdravého silného jedince není toto onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi však mohou být zejména starší lidé, nemocní či malé děti. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Zejména u kuřecího masa je proto nutné brát na tuto skutečnost při přípravě zvláštní zřetel a nikdy jej nekonzumovat v syrovém či polosyrovém stavu. Nutné je rovněž dodržovat veškerá hygienická pravidla.
Detekce ESBL kmene enterobakterií, tedy beta-laktamáz s rozšířeným spektrem, označuje enzymy, které způsobují neúčinnost širokého spektra beta-laktamových antibiotik, jako jsou aminopeniciliny či cefalosporiny (včetně 3. a 4. generace). Případná onemocnění se kvůli této rezistenci obtížněji léčí antibiotiky.
Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS
Zdroj: SVS