Bezpečnost potravin

SVS ČR – TZ o EHEC

Vydáno: 27. 5. 2011
Autor: SVS ČR

Tisková zpráva SVS ČR ze dne 27. 5. 2011.

Dnes okurky, zítra…?

Státní veterinární správa ČR, podobně jako ostatní dozorové orgány, které vyzval ministr zemědělství Ivan Fuksa, pečlivě sleduje, co se nyní děje v Německu okolo onemocnění lidí, které způsobil odolný patogenní typ baktérie Escherichia coli. Tento problém se sice netýká, zatím, oblasti veterinární, přesto jsme ve střehu.

Dnes byla systémem rychlého varování (RASFF) zveřejněna originální oznámení 2011.0703 a 2011.0702 týkající se propuknutí onemocnění u lidí způsobené bakterií STEC nebo též EHEC (Shiga toxin producing E. coli) v Německu.

Zdrojem nákazy jsou údajně bio salátové okurky z ekologického zemědělství původem ze Španělska. Zásilky okurek byly do Německa dodány přímo od španělských dodavatelů (oblast Malaga a Almeria) a jedna dodávka byla přijata z Nizozemska.

Většina případů je  pravděpodobně zapříčiněna sérotypem O 104, další typizace probíhá v evropské referenční laboratoři pro E. coli v Římě (Istituto Superiore di Sanità Viale Roma).

Podle sdělení německé kompetentní autority byly vyloučeny jako zdroje nákazy u lidí syrové mléko a maso. Nicméně vzhledem k tomu, že salátové okurky nemusí být jediným zdrojem onemocnění, je samozřejmé, že u všech provozovatelů potravinářských podniků musí být dodržovány základní požadavky správné hygienické praxe, tak aby byla vyloučena kontaminace potravin a surovin živočišného i rostlinného původu. 

Přenos původce je vázán nejčastěji na potraviny, kontaminovanou vodu, dále je možný přenos kontaktem se zvířaty a je možný také přenos mezi nakaženými osobami. Potraviny, kterými se bakterie přenáší, jsou nejčastěji syrové nebo nedostatečně tepelně opracované maso (hovězí hamburgery apod.), syrové mléko a sýry, neomytá zelenina a ovoce, také lískové ořechy (poslední případy USA a Kanada).

Infekční dávka nutná k rozvoji onemocnění je velmi nízká a inkubační doba je 3 – 8 dní. Typickými projevy je akutní gastroenteritida (zánět žaludku a střev), krvavý průjem trvající 5 -7 dní a teploty.

Shiga toxin produkující E. coli (STEC) patří do skupiny patogenních Escherichia coli, které jsou schopny produkovat Shigaliketoxin, který může způsobit střevní a také celkové onemocnění u lidí. 

Onemocnění je dosud potvrzeno zejména na severu  Německa, kde onemocnělo 214 osob, a 2 lidé zemřeli. Postiženy jsou zejména ženy (68 %) starší 17 let (87 %). Poslední nový případ v Německu byl zaznamenán 24. 5. 2011. Dále bylo zjištěno onemocnění lidí ve Švédsku (10 případů), v Británii (3 případy), Dánsku (4 případy a dalších 7 v šetření). V České Republice prozatím nebyl hlášen žádný případ onemocnění u lidí.

Určitě je dobré připomenout, že zásadní obranou je dodržovat úzkostlivě hygienu, což doporučuje i hlavní hygienik ČR Michael Vít. Státní veterinární správa ČR situaci monitoruje, a kdyby došlo byť k potenciálnímu ohrožení, přijali bychom odpovídající opatření. V tomto smyslu již byly informovány i všechny krajské veterinární správy a Městská veterinární správa v Praze. Zatím se problém s E. coli ČR netýká.

Ještě lze dodat, že výskyt Escherichia coli je předmětem monitoringu, který podle plánu kontrol orgány státního veterinárního dozoru provádějí ve zpracovatelských závodech. Od počátku roku jsme odebrali na 30 vzorků, všechna vyšetření byla negativní. Svůj systém kontrol také mají samy závody, o jejichž účinnosti se taktéž při kontrolách přesvědčujeme.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.