Bezpečnost potravin

Svět „na modro“ – včetně potravin

Vydáno: 11. 3. 2013
Autor: Prof. MVDr. Jiří Ruprich, CSc.

Informace SZÚ k dennímu příjmu barviva patentní modř V (E 131).

Nedávno byl zpřísněn toxikologický limit (ADI) na potravinářské barvivo známé jako patentní modř V (E131). Současná hodnota denního akceptovatelného přívodu na 1 kg. tělesné hmotnosti a den byl snížen na 5 mg (každý den, po dobu celého života). Zpřísnění vždy evokuje otázku, jak je na tom náš spotřebitel. Výsledky studie prováděné před nedávnou dobou na CZVP SZÚ dokladují, že tato hodnota není překračována u našich dětí ve věku 4-10 roků, které často barevné potraviny preferují. 95% z nich nepřekračuje denní přívod 3,8 mg. Ani tato informace ale není signálem, proč by měl konzument snižovat pozornost při výběru potravin. Nezapomínejme, že čerstvé, přirozené a minimálně zpracované potraviny jsou obvykle ty nejlepší pro naše zdraví.   

Zdroj:  SZÚ

 

Související informace:
Stanovisko EFSA na bezpečnost barviva patentní modř V (E 131)