Stanovisko EFSA k přítomnosti phomopsinů v potravinách a krmivech
EFSA vydal stanovisko ke zdravotním rizikům spojeným s přítomností phomopsinů v potravinách a krmivech.
Phomopsiny patří mezi mykotoxiny produkované houbou Diaporthe toxica (dříve zmiňovaná jako Phomopsis leptostromiformis). Hlavním hostitelem houby jsou lupiny, přičemž infikovaná strniště jsou významným zdrojem expozice zvířat phomopsiny. Semena lupin jsou používána pro výrobu potravin a krmiv, ale údaje o výskytu phomopsinů v potravinách a krmivech vyrobených z lupin jsou velmi omezená a málo zdokumentovaná. Z tohoto důvodu nebylo možné stanovit bezpečný dietní příjem phomopsinů.
Phomopsiny jsou modifikované polypeptidy, které se s vysokou afinitou váží k izotypům tubulinu a narušují funkce mikrotubulů. Phomopsin A, hlavní toxický kongener, je toxický pro játra všech živočišných druhů, testovaných na dostačující dávku tohoto mykotoxinu. Phomopsin A je také hepatokarcinogenní pro krysy.
Absence informací o toxicitě phomopsinů v závislosti na jejich množství a chybějící údaje o expozici phomopsiny, znemožňuje vyhodnocení rizik pro zdraví lidí a zvířat. Ale závažnost toxicity u četných živočišných druhů nasvědčuje tomu, že expozice lidí a hospodářských zvířat phymopsiny má být co nejmenší, tak jak je to jen možné.
EFSA vědecký panel pro kontaminanty došel k závěru, že než bude moci učinit závažné stanovisko, musí být vyvinuty a schváleny analytické metody pro identifikaci a kvantifikaci hlavních toxických kongenerů phomopsinu v potravinách, krmivech hospodářských zvířat a tekutinách/tkáních živočichů. Dále je nutné shromáždit údaje o potravinách a krmivech vyrobených z lupin, rozsah jejich konzumace evropskou populací a hospodářskými zvířaty a data o jejich kontaminaci phomopsiny.
Zdroj: EFSA