Stanovení nebezpečného výrobku: forma na bábovku, toro BAKING, 22,5 cm
Informace Ministerstva zdravotnictví
Ministerstvo zdravotnictví postupem podle § 6 zákona o obecné bezpečnosti výrobků č. 102/2001 Sb., ve znění pozdějších předpisů, stanoví jako nebezpečný tento výrobek:
údaje na dolepené etiketě: Forma na bábovku, Art. No. 390143
EAN: 8591177076766
Země původu dle nabývacího dokladu/ výrobce: Čína/ neuveden
Dodavatel dle nabývacího dokladu: UTC Asia Limited Room J, 10/F1, Ming Shang Ge, ShenGangHao Yuan, 2078 Bao An South Road, LuoHu, Shenzen, Čína
Dovozce dle značení: U.T.C. spol. s.r.o., Goodman Jažlovice Logistics Centre, Zděbradská 94, 251 01 Říčany – Jažlovice CZ, www.utc.cz
Popis: Jedná se o kovovou formu na bábovku, o průměru 22,5 cm x 9,5 cm (event. s motivem růží z vnější strany a béžové barvy z vnitřní strany). Výrobek je ložen volně. Uvnitř formy je vložené papírové mezikruží s fotografií mísy (s květinovým motivem) a s koláčem, dále je zde uveden název identifikující výrobek (toro, BAKING), jeho průměr, údaj o dovozci, EAN kód, artiklové číslo výrobku (Art.No. 390143), symbol výrobku určeného pro styk s potravinami (symbol „pohárku a vidličky“), symbol nabádající k šetrnému vztahu k životnímu prostředí (piktogram „basketbalisty“) a piktogramy vztahující se k pokynům pro použití. Na papírovém mezikruží je dolepená papírová etiketa s informaci k použití (Maximální teplota při pečení 175°C). Na kovové formě je dolepená papírová etiketa s českým názvem výrobku (Forma na bábovku), artiklovým číslem výrobku (Art. No.: 390143), EAN kódem, údajem o dovozci, symbolem výrobku určeného pro styk s potravinami (symbol „pohárku a vidličky“), symbolem nabádající k šetrnému vztahu k životnímu prostředí (piktogram „basketbalisty“), cizojazyčnými názvy výrobku, údaji o distribuci v dalších zemích. Na základě provedených laboratorních zkoušek u tohoto výrobku firma stáhla výrobek z trhu.
Odůvodnění: Výrobek nesplňuje požadavky nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1935/2004, podle kterého materiály a předměty, určené pro styk s potravinami musí být vyrobeny tak, aby za obvyklých nebo předvídatelných podmínek použití neuvolňovaly své složky do potravin v množstvích, která by mohla ohrozit zdraví lidí. Laboratorními testy bylo zjištěno, že při upečení těsta dochází k zřetelnému odloučení povrchové úpravy formy, která ulpívá na kontaktním povrchu těsta.
Riziko: Uvolněné částečky povrchové úpravy formy mohou při polknutí poranit ústa nebo trávicí ústrojí spotřebitele.
Příloha
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví