Stanovení kontaminace furanem v potravinovém řetězci v Belgii
Vydáno: 12. 4. 2012
Autor: Ing. Irena Suková
Použitá metodika monitoringu usiluje o zahrnutí širokého spektra potravinového řetězce při nízkém počtu analyzovaných vzorků. Výsledky korelují např. s výsledky studie EFSA.
Furan byl z potravin izolován poprvé koncem 70. let. První zprávy o jeho toxicitě a karcinogenitě se objevily v r. 1993. V r. 1995 jej Mezinárodní úřad pro výzkum rakoviny (IARC) klasifikoval jako „možný lidský karcinogen“ (skupina 2B). O 5 let později jej Americká akademie věd (NAS) klasifikovala jako narkotikum. V posledních letech se furan dostal do centra zájmu kvůli jeho výskytu v potravinách (zpráva FDA z r. 2005). Proto národní i mezinárodní potravinové úřady začaly požadovat a shromažďovat údaje. Evropský úřad EFSA vydal v r. 2005 zprávu s prvními shromážděnými údaji. Výsledky dalšího monitoringu provedeného v členských státech EU byly zveřejněny ve zprávě z r. 2010. Vedle toho se na problematický furan zaměřily v různém rozsahu země celého světa.
Strategie odběru vzorků však může vést k rozdílným výsledkům. Pokud se studie zaměřuje jen na pravděpodobně vysoce kontaminované druhy potravin, přičemž z ekonomických důvodů se odebírá jen malý počet vzorků, jsou výsledky zkreslené. Předpokladem porovnatelnosti výsledků je i použití stejných analytických metod.

Výsledky jsou srovnatelné s několika studiemi včetně studie EFSA z r. 2007. Nejednoznačné je posouzení údajů u kávy. Rozdíly proti jiným studiím jsou odůvodněny rozdílným geografickým původem.
Food Additives & Contaminants, 29, 2012, č. 2, s. 161-171
Další informace: