Soutěž Regionální potravina ve Středočeském kraji
Tisková zpráva SZIF ze dne 6. června 2019
Hodnotitelská komise 6. června navrhovala vítězné výrobky za Středočeský kraj přihlášené do soutěže Regionální potravina 2019. Cílem bylo vybrat nejlepší zemědělské a potravinářské výrobky, které podporují místní suroviny, ctí tradice i odpovědný přístup. Letos se zde o prestižní značku ucházelo 88 produktů od 24 výrobců.
Soutěž Regionální potravina slaví první kulatiny. Za deset let své existence si vybudovala renomé a popularita výrobků s puncem Regionální potravina stoupá. Získat ji mohou pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky jsou tak pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.
O nových přírůstcích, které ponesou logo Regionální potravina za Středočeský kraj, rozhodovala právě dnes hodnotitelská komise. Vybírala devět vítězných výrobků za každou kategorii z celkem 88 produktů od 24 výrobců. Největší zájem byl o kategorii Mléčné výrobky ostatní a o kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje. Komisi tvořili zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Středočeského kraje 2019 těmto výrobkům:
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době je oceněno 411 produktů od 325 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Vladimíra Nováková
tisková mluvčí SZIF
Zdroj: SZIF