Slavnost českých jablek
Dne 29. září 2012 proběhnou na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze „Jablečné slavnosti“.
Po Svatomartinském vínu, růžovém vínu, českém pivu z malých a minipivovarů, lesních plodech představí farmářský trh na pražském Jiřáku další tradiční český produkt – jablka.
29. září 2012 budou na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze 3 (na „Jiřáku“) během akce nazvané „Jablečné slavnosti“ představena nejrůznější česká jablka od českých pěstitelů a výrobky z nich.
Celková spotřeba ovoce v naší republice přesáhla v posledních 3 letech hranici 85 kg na obyvatele za rok. Ovoce mírného pásma (jablka, hrušky, třešně, a jiné) představuje z tohoto množství asi 52 kg. Nejoblíbenějším ovocným druhem české populace jsou jablka, kterých každý z nás ročně zkonzumuje 25 kilogramů. Jabloně jsou také v České republice hlavním ovocným druhem, který se zde pěstuje.
Jablko je nejen hlavní objekt pohádek, legend a folklóru, ale také jeden z nejstarších darů matky přírody. Význam jablek neustále roste, zejména proto, že lidé hodně dbají o své zdraví. Při zdravém životním stylu je dle lékařských doporučení stanovena minimální spotřeba ovoce na úrovni 100 kg na osobu a rok.
Čerstvá jablka jsou bez tuků, nasycených tuků, sodíku a cholesterolu. Jsou vynikajícím zdrojem vlákniny a snižují vysoký krevní tlak.
Cíl akce „Jablečné slavnosti“
Cílem propagační i prodejní akce je představit veřejnosti:
– jablka vypěstovaná českými ovocnáři
– jablečné produkty (tyčinky, mošty, nektary, šťávy, ovocné nápoje, Cidery, pekařské výrobky, zavařeniny, kompoty, kosmetiku, atd.)
– Ovocnářskou unii České republiky a její činnost
– Integrovanou produkci jablek („SISPO“)
– odrůdy jablek (Rubín, Bohemia, Šampion, Melodie, Rubinola, Gloster, Topaz, Golden Delicious, Idared, Spartan a další).
Zdravé české ovoce z integrované produkce
Integrovanou produkci jablek lze definovat jako ekonomickou produkci ovoce vysoké kvality, využívající ekologicky přijatelné metody s důrazem na ochranu životního prostředí a lidského zdraví. Integrovaná produkce má několik principů. Jedním z nich je omezení používání přípravků na ochranu rostlin. Integrovaná produkce ovoce je v současné době v ČR uplatňována na cca 65% výměry všech ploch sadů. Český Systém integrované produkce ovoce byl oceněn v roce 2011 sdružením Businnes Leaders Forum nominací za Českou republiku na Evropskou ekologickou cenu pro podnikatele.
Přednosti zdravého českého ovoce z integrované produkce
– vysoká jakost pro zdraví konzumenta
– pěstitelský systém šetrný k životnímu prostředí
– preference používání biologických postupů a metod
– ochrana přirozených organismů v sadech a okolí
– ovoce i půda jsou pravidelně kontrolovány rozbory
– nezatěžování životního prostředí nadměrnou dopravou
– cenová dostupnost pro spotřebitele.
České jablko je zdravější
Náročnost pěstování stanovená českými normami vyzdvihuje české ovoce nad dovážené. České ovoce má jednu z nejnižších hodnot reziduí prostředků na ochranu rostlin z celé EU Polovina vzorků českého ovoce neobsahovala v roce 2010 vůbec žádné, ani stopové množství reziduí, zatímco produkty z EU a mimo EU jen čtvrtina vzorků.
Ve prospěch konzumace českých jablek hovoří i to, že:
– tuzemské ovoce je pro organismus přirozeně zdravější než dovážené
– jablka jsou pěstována s ohledem na přírodu, tradičními postupy
– jablka splňují nejpřísnější normy na světě: Naše české
– kromě toho vůbec nejpřísnější kriteria pěstování jablek nastavuje českým pěstitelům originální metodika „Integrovaná produkce jablek určených pro výrobu dětské výživy“.
Nelze pochybovat ani o tom, že výběr a konzumace českých jablek přispívá, udržení a rozvoji sadů, tedy i k utváření krajiny.
Zúčastnění pěstitelé
Při přípravě akce si pořadatelé byli vědomi i té skutečnosti, že v řadě pěstitelských oblastí počasí svými letošními kotrmelci (silné zimní mrazy, květnové mrazy, sucho, krupobití) negativně ovlivnilo úrodu a kvalitu jablek. Z těchto důvodů byli k účasti přizváni ovocnáři hlavně ze Středočeského a Ústeckého regionu. Předpokládá se účast asi 15 pěstitelů jablek.
Jablka jsou ovocným druhem s nejširším spektrem zralosti odrůd s možností uchování jablek ve skladech až do příští sklizně. I z těchto důvodů je u vystavovatelů požadováno nejen řádné označení názvu odrůdy jablek, ale také uvedení jejich konzumní zralosti.
Jablečné výrobky
Jablko díky své proměnlivosti chuti, pestrosti, pikantnosti, lahodnosti nebo svěžesti nabízí mnoho možností k využití v kuchyni. Jablkem se snad nedá zkazit téměř žádné jídlo od krupičné kaše až po pečenou kachnu.
Jablka lze v kuchyni využít vždy, všude a do všeho. A nemusí to být jen plody výstavní. Právě naopak. Lze zpracovávat i tzv. padavčata.
Na „Jablečných slavnostech“ proto nebudou chybět ani jablečné výrobky jako mošty, cidery, nektary, vína, sirupy, koláče, štrúdly, pyré, kompoty, zavařeniny a vůbec vše co s jablkem souvisí. O jablečnou gastronomii se vzorně postará vyhlášená restaurace Mozaika.
Ti, kteří na slavnost jablek zavítají, se zde dovědí mnoho užitečných informací o českém jablku, starých českých odrůdách jabloní, o pěstování, jeho zpracování a vlivu na naše zdraví.
Nebude chybět ani program pro děti i dospělé, „živé“ moštování, dětská dílna a Divadlo 2buchet, které nikdy nezklame svým vtipným představením.
Akce se uskuteční pod záštitou ministra zemědělství Ing. Petra Bendla, s podporou Ovocnářské unie ČR a MČ Praha 3.
Další informace: Ovocnářská unie
Zdroj: MZe