Vydáno: 1. 7. 2022
Závady se vyskytly zejména v provozovnách školního stravování: zde pražští hygienici při kontrole zaznamenali následující závady:
► |
nedostatečná provozní hygiena; |
► |
zanedbaná údržba prostor a předmětů přicházejících do styku s potravinami a pokrmy; |
► |
nedodržování stanovených teplot pokrmů; |
► |
nedodržování skladovacích podmínek daných výrobcem; |
► |
křížení čistého a nečistého provozu. |
To vše ve svém důsledku představuje významné riziko ohrožení zdraví konzumentů.
S provozovateli předmětných školských zařízení HSHMP zahájí přestupkové řízení. HSHMP statutární zástupce školských zařízení a také konkrétní fyzické osoby poučila o správné hygienické praxi a o nutnosti zajistit co nejdříve konkrétní nápravná opatření. Níže publikované závady již byly odstraněny.
Zdravé podmínky pro výchovu a vzdělávání nejmladší populace by měly být prioritou pro všechny zainteresované strany. Proto také ze strany HSHMP probíhá úzká spolupráce se zřizovateli škol a školských zařízení. Cílem kontrol HSHMP není trestat provozovatele vysokou či likvidační pokutou, ale docílit v případě zjištěného pochybení co nejdříve zjednání nápravy tak, aby ve školách a školských zařízeních zaručeně panovalo bezpečné a zdravotně nezávadné prostředí.
HSHMP kromě své dozorové činnosti věnuje značnou pozornost také edukační činnosti: aktivně se například podílí na vzdělávání personálu školních jídelen pořádáním pravidelných seminářů hygienického minima.
Naprostá většina pražských předškolních a školních zařízení udržuje svá zařízení pro děti a mladistvé v dobrém, vyhovujícím stavu. Nadcházející prázdniny jsou možností pro generální úklid a pravidelnou údržbu všech prostor školských zařízení.
FOTODOKUMENTACE Z ČÁSTI PROVEDENÝCH KONTROL:
Foto č. 1: olupující se nátěr vzduchotechnického zařízení může způsobit kontaminaci připravovaných pokrmů
Zdroj: HSHMP
Foto č. 2: podlahy musí být udržovány v čistotě a dobrém stavebně technickém stavu, v tomto případě tento požadavek dodržen nebyl
Zdroj: HSHMP
Foto č. 3: Přístroje a zařízení přicházející do styku s potravinami a pokrmy musí rovněž být v dobrém technickém stavu, aby byla možná jejich správná údržba. Kuchyň není kancelář, nelze umístit do varného prostoru předměty nesouvisející s výrobní činnosti, hrozí riziko kontaminace potravin a pokrmů.
Zdroj: HSHMP
Foto č. 4: všechny povrchy v prostoru, kde se manipuluje s potravinami a pokrmy musí být udržovány v čistotě a dobrém stavebně technickém stavu, toto je ukázka zanedbané provozní hygieny.
Zdroj: HSHMP
Foto č. 5: plíseň do kuchyně rozhodně nepatří, hrozí šíření spor plísní a kontaminace potravin a pokrmů. Plísně představují zdravotní riziko jak pro zaměstnance, tak pro konzumenty.
Zdroj: HSHMP
Foto č. 6: důležité je také správné udržování teplot u teplých pokrmů. V daném případě je stav vyhovující.
Zdroj: HSHMP
Foto č. 7: čisté a útulné prostředí školní jídelny napomáhá k vytváření správných výživových návyků.
Zdroj: HSHMP
V Praze 30. 6. 2022
odbor hygieny dětí a mladistvých HSHMP
Zdroj: HSHMP