Bezpečnost potravin

Schváleno zdravotní tvrzení o ovesných beta-glukanech

Vydáno: 23. 11. 2011
Autor: Převzato z Agronavigator.cz

Nařízením 1160/2011/EU se schvaluje, že ovesné beta-glukany snižují cholesterol, ale zamítá obdobné tvrzení pro sojové bílkoviny, a také tvrzení o vlivu Actimelu na redukci toxinů Clostridium difficile ve stáří.

Podle nařízení Komise EU č. 1160/2011(OJ L 296 of 15.11.2011) se schvaluje žádost společnosti CreaNutrition týkající se tvrzení: „Ovesný beta-glukan snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Vysoká hladina cholesterolu je rizikovým faktorem srdečně-cévních onemocnění“. Tvrzení lze použít, pokud potravina obsahuje alespoň 1 g beta.glukanu v porci. Kromě toho má být spotřebiteli poskytnuta informace, že příznivého efektu se dosáhne při denním příjmu 3 g beta-glukanu.
Na rozdíl od toho však byla zamítnuta žádost společnosti HarlandHall Ltd (zastupující Soya Protein Association, European Vegetable Protein Federation a European Natural Soyfood Manufacturers Association), o tvrzení týkající se sojové bílkoviny: „Sojová bílkovina zřejmě snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Snížení hladiny cholesterolu v krvi může snižovat riziko srdečních onemocnění“.
Nebyla schválena ani žádost společnosti Danone: „Fermentované mléko obsahující probiotikum Lactobacillus casei DN-114 001 v symbiose s jogurtem snižují výskyt toxinů Clostridium difficile ve střevě (u citlivých starších osob). Přítomnost toxinů Clostridium difficile souvisí s výskytem akutního průjmu.“
Poslední dvě rozhodnutí Komise následovala po negativních stanoviscích úřadu EFSA, podle nichž není dostatek důkazů o souvislosti mezi produktem a uváděným tvrzením.

Předcházející informace: