Bezpečnost potravin

Schváleno zdravotní tvrzení o beta-glukanech z ječmene

Vydáno: 6. 2. 2013
Autor: sukova1

Nařízení 1048/2012/EU umožňuje použít tvrzení o vlivu beta-glukanů z ječmene na snížení cholesterolu (obdobně, jako již dříve z ovsa), a tím snížení rizika ischemické srdeční choroby.

Bylo přijato nařízení 1048/2012/EU, kterým se schvaluje používání zdravotního tvrzení při označování potravin, jež se týká snížení rizika onemocnění ischemickou chorobou srdeční.

Tvrzení je schváleno pro individuálně žádající společnosti, podle čl. 14 odst. 1 písm. a) nařízení 1924/2006/ES, a sice pro
– Cargill Incorporated, jednající prostřednictvím Cargill Health and Nutrition, c/o Cargill R&D Centre Europe, Belgie (Q-2011-00798) a
– Valens Int. d.o.o., Celje, Slovinsko (Q-2011-00799).

Schválená formulace: „Bylo prokázáno, že beta-glukan z ječmene snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Vysoká hladina cholesterolu je rizikovým faktorem pro vznik ischemické choroby srdeční“.

Je třeba navíc informovat spotřebitele, že příznivého účinku je dosaženo na základě denního příjmu 3 g beta- glukanu z ječmene. Tvrzení lze použít u potravin, které obsahují alespoň 1 g beta-glukanu z ječmene v kvantifikované porci.

Úřední věstník EU, L 310, 09.11.2012, s.38

 

Související informace:
Schváleno zdravotní tvrzení o ovesných beta-glukanech