Rtuť a selen v mořských produktech
Vydáno: 15. 11. 2011
Autor: Ing. Irena Suková
Podle analýz prováděných v Thajsku byly zjištěny až 100násobné rozdíly v hodnotách rtuti u různých druhů ryb. Pozitivní je, že převažoval molární obsah selenu nad rtutí.
Ve 14 druzích obvykle konzumovaných mořských produktů na Taiwanu byl zjišťován obsah rtuti, metylrtuti a selenu. Celková koncentrace rtuti se v různých druzích nesmírně lišila (až 100násobně). Hodnota 0,3 µg/g (limit stanovený US Environmental Protection Agency, USEPA) byla překročena u 50 % vzorků marlina a u 35 % vzorků žraloka. Většinu z celkového obsahu rtuti tvoří neurotoxická metylrtuť, která prochází biologickými membránami ryb a kumuluje se v jejich tkáních.
Současně byl zjišťován obsah selenu, který je považován za prvek chránící před rtutí. (Ralston, 2007). Příznivá převaha selenu – hodnota SHBV (selen health benefit value), tj. molární poměr selenu:rtuti byla zjištěna u všech analyzovaných druhů ryb.
Vybrané výsledky (střední hodnota± standardní odchylka; obsah prvků se vztahuje na vlhkou tkáň, nikoli na sušinu)
Běžný název ryby
|
Vědecký název
|
Celkový obsah rtuti (µg/g)
|
Obsah selenu (µg/g)
|
Molární poměr
Se:Hg
|
Marlin
|
Mokaira mazara
|
0,329 ±0,267
|
0,424±0,285
|
4,2
|
Žralok
|
Carcharhinus sp.
|
0,305±0,256
|
0,457±0,340
|
7,8
|
Tuňák
|
Thunnus albacares
|
0,158±0,083
|
0,959±0,913
|
15,6
|
Saira
|
Cololabis saira
|
0,079±0,048
|
0,265±0,104
|
9,0
|
Kreveta
|
Macrobrachium rosenbergii
|
0,010±0,011
|
0,261±0,052
|
82,4
|
Tilapie červená
|
Oreochromis hybrids
|
0,004±0,001
|
0,229±0,075
|
166,8
|
Food Additives and Contaminan ts, Part B, 4, 2011, č. 3, s. 212-217