Role hmyzu ve výživě člověka
Celosvětově konzumuje hmyz na 2,5 miliardy lidí.
Pojem „entomofágie“ (z řeckých slov ἔντομον éntomon, „hmyz“, a φᾰγεῖν phagein, „jíst“) znamená využívání hmyzu jako potraviny. Již od pravěku byl hmyz běžnou součástí jídelníčku tehdejší lidské populace. Postupem času byla entomofágie ovlivněna kulturními zvyklostmi a náboženstvím až došlo k jejímu potlačení. V současnosti je hmyz běžně konzumován v asijských zemích, Africe a Latinské Americe, ale mimo ně je to jen velmi sporadické. Přesto celosvětově hmyz konzumuje na 2,5 miliardy lidí.
S postupem času a zvyšující se lidskou populací klesá schopnost planety populaci dostatečně uživit a entomofágie se dostává i do oblastí, kde to nebylo běžné. A předpokládá se, že hmyz bude tvořit podstatnou část potravinářského trhu jako alternativní zdroj bílkovin k potravinám živočišného původu. Jedlý hmyz nabízí srovnatelnou alternativu běžných živočišných bílkovin, navíc má menší ekologický dopad ve srovnání s konvenční živočišnou výrobou.
V současnosti se hmyz konzumuje v evropských zemích spíše jako zpestření jídelníčku (např. mravenci v čokoládě ve Francii), lahůdka pro gurmány (hmyzí restaurace v Paříži, Londýně a dalších lokalitách).
Nutriční význam jedlého hmyzu
Výživové hodnoty jedlého hmyzu jsou různorodé přinejmenším proto, že druhů hmyzu, které lze zařadit do lidského jídelníčku, existuje pestrá škála. Dokonce i v rámci jediného druhu hmyzu se mohou nutriční hodnoty mírně odlišovat, především v závislosti na metamorfním stádiu hmyzu.
Obsah energie v hmyzu záleží na obsahu tuku, kdy larvální stádia nebo kukly jsou bohatší na energii, než je tomu u dospělců (tab. 1). Navíc záleží i na tom, zda se hmyz konzumuje čerstvý nebo sušený, kde se koncentrace metabolizovatelné energie výrazně zvyšuje (tab. 2). V porovnání s živočišnými produkty (tab. 3) je hmyz velmi cenným nutričním zdrojem energie.
Tabulka. 1: Energetický obsah vybraných druhů jedlého hmyzu
Název |
Stádium |
Obsah energie (kcal/100 g čerstvé váhy) |
Saranče tlustá (Chortoicetes terminifera) |
Čerstvá |
499 |
Mravenec krejčík (Oecophylla smaragdina) |
Čerstvý |
1272 |
Kobylka (Melanoplus femurrubrum) |
Čerstvá |
160 |
Potemník moučný (Tenebrio molitor) |
Larva/čerstvý |
206 |
Potemník moučný (Tenebrio molitor) |
Dospělý/čerstvý |
138 |
Termit (Macrotermes subhyalinus) |
Dospělý, okřídlený/sušený (moučka) |
535 |
Mravenec Atta (Atta mexicana) |
Dospělý/čerstvý |
404 |
Mravenec medonoš (Myrmecocystus melliger) |
Dospělý/čerstvý |
116 |
Cvrček dvouskvrnný (Gryllus bimaculatus) |
Čerstvý |
120 |
Mohutnatka (ploštice) (Lethocerus indicus) |
Čerstvá |
165 |
Kobylka (Oxya japonica) |
Čerstvá |
149 |
Kobylka (Cyrtacanthacris tatarica) |
Čerstvá |
89 |
Bourec morušový (Bombyx mori) |
Pupa (kukla)/čerstvý |
94 |
Saranče stěhovavá (Locusta migratoria) |
Dospělá/čerstvá |
179 |
Tabulka. 2: Obsah metabolizovatelné energie vybraných druhů jedlého hmyzu
Název |
Stádium |
Metabolizovatelná energie (kcal/100 g sušiny) |
Bourec morušový (Bombyx mori) |
Kukla |
475 |
Včela medonosná (Apis mellifera) |
Plod |
499 |
Saranče stěhovavá (Locusta migratoria) |
Nymfa |
365 |
Zavíječ voskový (Galleria mellonella) |
Housenka |
665 |
Cvrček stepní (Gryllus assimilis) |
Nymfa |
547 |
Potemník moučný (Tenebrio molitor) |
Larva |
536 |
Potemník brazilský (Zophobas atratus) |
Larva |
582 |
Tabulka 3: Energetická hodnota živočišných produktů
Název |
Obsah energie (kcal/100 g) |
Název |
Obsah energie (kcal/100 g) |
Hovězí svíčková |
119,5 |
Vepřová krkovička |
227,8 |
Hovězí tučné |
294,9 |
Vepřová kýta |
194,3 |
Hovězí průměr |
212,7 |
Vepřové průměr |
262,9 |
Husa |
215,1 |
Kapr |
116,9 |
Králík |
99,9 |
Losos |
215,6 |
Kuřecí prsa |
116,2 |
Tuňák |
227,1 |
Kuře celé |
148,2 |
Vejce cca 55g |
85,1 |
Tuk v hmyzu je asi z 80 % přítomen ve formě triacylglycerolů, sloužící jako zásobárna energie pro období vysoké energetické náročnosti. Druhou nejvýznamnější formou jsou fosfolipidy, které mají úlohu ve struktuře buněčných membrán. Obsah fosfolipidů v tuku je obvykle nižší než 20 %, ale mění se podle životní fáze a druhu hmyzu. Obsah tuku hmyzu je průměrně uváděn 10 – 50 % a je vyšší v larválních stádiích než v dospělosti. Lipidy hmyzu mají poměrně vysoký obsah C18 mastných kyselin, včetně kyseliny olejové, linolové a linolenové.
Mezi hmyz s největším podílem tuku patří housenky, které obsahují až 77 % v sušině, např. Aegiale hesperiales (nemá český název) 58,55 %, zavíječ voskový (Galleria mellonella) 51,4 – 60 %. Zástupce brouků Rhynchophorus phoenicis (nemá český název) má obsah tuku v rozmezí 52,4 – 62,1 % v závislosti na vývojovém stádiu. Významně méně tuku bylo naměřeno u saranče stěhovavé (Locusta migratoria), a to pouze 12,61 % v sušině.
Nutričně nejdůležitější jsou u hmyzu však proteiny, které jsou nepostradatelné pro lidský život a jsou základní stavební složkou organismu. Hmyz jako takový obsahuje vysoce kvalitní bílkoviny, které se skládají z množství esenciálních aminokyselin. Můžeme je tedy srovnávat zejména s drůbeží bílkovinou a bílkovinou ryb. Hovězí a vepřovou bílkovinu dokonce v kvalitě dalece předstihují.
Obsah bílkovin je specifický pro každý druh hmyzu, jeho vývojovou fázi a stejně tak záleží i na potravě, kterou je hmyz krmen. Dospělci obecně obsahují více proteinů než larvy (tab. 4). Jak ukazuje analýza, stovky jedlých druhů hmyzu obsahují 46 – 96 % aminokyselin (počítáno z celkového množství aminokyselin).
Tabulka. 4: Přehled obsahu proteinu u jedlých hmyzích řádů a živočišných produktů
Název |
Vývojové stádium |
Obsah proteinu (g/100 g sušiny) |
Bourec morušový |
Kukla |
52,6 |
Včela medonosná |
Plod |
54,4 |
Saranče stěhovavá |
Nymfa |
62,2 |
Zavíječ voskový |
Housenka |
38,4 |
Cvrček stepní |
Nymfa |
59,2 |
Potemník moučný |
Larva |
50,9 |
Potemník brazilský |
Larva |
54,3 |
Název |
Obsah proteinu (g/100 g) |
|
Hovězí svíčková |
18 |
|
Hovězí tučné |
18,3 |
|
Hovězí průměr |
17,6 |
|
Husa |
9 |
|
Králík |
13 |
|
Kuřecí prsa |
17,8 |
|
Kuře celé |
13 |
|
Vepřová krkovička |
18,1 |
|
Vepřová kýta |
19,2 |
|
Vepřové průměr |
18,1 |
|
Kapr |
16,9 |
|
Losos |
19,8 |
|
Tuňák |
19,6 |
|
Vejce cca 55 g |
6,7 |
Současná zemědělská výroba se potýká s problémem nedostatečně kvalitního krmiva pro zvířata, do budoucna s nedostatkem vody a dalšími souvisejícími problémy. Na vyprodukování 1 kg kvalitní živočišné bílkoviny zvíře spotřebuje násobně více rostlinného materiálu. Na přírůstek jednoho kilogramu jedlého podílu zvířete je hmotnost dodaného krmiva 4,5 kg u kuřecího masa (při 55 % jedlého podílu z živé hmotnosti), 9 kg u vepřového masa (při 55 % jedlého podílu z živé hmotnosti) a 25 kg u hovězího masa (při 40 % jedlého podílu z živé hmotnosti).
Naopak na produkci 1 kg jedlého hmyzu se spotřebuje daleko méně krmiva. Na produkci cvrčka domácího to je 1,7 kg na produkci 1 kg živé hmotnosti hmyzu, to je při předpokládané 80% výtěžnosti 2,1 kg krmiva. To znamená, že konverze krmiva cvrčka domácího je 2× efektivnější oproti kuřatům, 4× vyšší než u prasat a více jak 12× vyšší než u skotu. Vysvětlení tohoto rozdílu je možné zdůvodnit tak, že hmyz je poikilotermický – nemá vnitřní regulaci teploty, proto má nižší spotřebu energie a živin než teplokrevná hospodářská zvířata.
S tím, jak se čím dál častěji potýkáme se změnou klimatu a snahou tuto změnu zastavit, je velmi pravděpodobné, že do budoucna bude jedlý hmyz naprosto běžnou součástí jídelníčku i v zemích, pro které to není typické.
Autor: Ivo Doskočil
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, ČZU
Zdroj článku: www.viscojis.cz