Říjnové poznatky z některých pražských restaurací: plíseň na stěně ve skladu potravin, přípravně zeleniny a mrazicím zařízení
![](https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/kontrola_rijen-2023_plisen_orez2.png)
- Pravidelná měsíční zpráva pražských hygieniků
Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”) v říjnu letošního roku, v rámci výkonu státního zdravotního dozoru, zkontrolovala 268 provozoven poskytujících stravovací služby. To je o 82 víc než ve stejném období roku přechozího. Pražští hygienici i v říjnu v některých provozovnách identifikovali pochybení proti zásadám správné hygienické praxe, za která byli nuceni vyměřit 40 finančních sankcí v celkové výši 230 000,- Kč. Ve srovnání s říjnem roku 2022 se počet i celková výše udělených sankcí v říjnu 2023 zvýšila: počet sankcí stoupl o 16 a celková výše o 63 900,- Kč. Primárním cílem pražských hygieniků však rozhodně není udělování finančních sankcí: součástí hygienického dozoru bývají osvětová vysvětlování personálu provozoven k čemu, a proč, je důležité legislativně vyžadovaná opatření dodržovat, a to s ohledem na maximální bezpečnost ochrany zdraví zákazníků.
Na mnohé nešvary hygieniky upozorňují přímo lidé: na základě podnětu pražští hygienici letos v říjnu provedli 14 kontrol, oproti říjnu loňského roku počet takových kontrol klesl o 3. Lidem v restauracích ponejvíce vadila nedostatečná provozní hygiena a stavebně technický stavu provozoven.
Stručná statistická tabulka s počty kontrol, výšemi sankcí – jednotlivá období roku 2023:
![](https://www.hygpraha.cz/wp-content/uploads/2023/11/tabulka.png)
Graf č. 1:
![](https://www.hygpraha.cz/wp-content/uploads/2023/11/g1.png)
Stále se ukazuje, jak je státní zdravotní dozor v provozovnách stravovacích služeb důležitý, hlavně ve svém preventivním významu. K čemu může vést nedodržování zásad správné hygienické praxe letos v Praze ukázaly hned dva případy řešené pražskými hygieniky, při kterých se po konzumaci jídla v provozovně stravovacích služeb u vícero fyzických osob objevily zdravotní problémy, kdy tyto fyzické osoby musely vyhledat i lékařské ošetření.
Zdravotních problémů po požití pokrmu v provozovně letos v říjnu hlášeno 16
Letos v říjnu pražští hygienici šetřili 16 podezření na zdravotní obtíže zákazníků provozoven po požití pokrmu. Šetřením se nakonec jako oprávněných ukázalo 5 těchto případů.
PŘIPOMEŇME SI – zpráva vydaná HSHMP dne 2.11.2023: | Při zatím poslední kontrole v Praze zjištěno 11 porušení tzv. protikuřáckého zákona |
V říjnu 2023 patřily mezi nejčastější pochybení proti pravidlům správné hygienické praxe:
● | nedostatky v ochraně potravin a pokrmů před kontaminací; |
● | nedostatky ve stavebně technických požadavcích na potravinářské prostory; |
● | nedostatky v provozní hygieně; |
● | nedostatky v označování rozpracovaných pokrmů; |
● | nedostatky ve skladování potravin; |
● | nedostatky v dodržování postupů na zásadách HACCP. |
Graf č. 2
![](https://www.hygpraha.cz/wp-content/uploads/2023/11/g2.png)
FOTOGRAFIE PROVOZOVEN:
Foto č. 1 – zašlá špína a nepořádek v umývárně nádobí
![](https://www.hygpraha.cz/wp-content/uploads/2023/11/f1.png)
Foto č. 2 – proteklá stěna s plísní v přípravně zeleniny
![](https://www.hygpraha.cz/wp-content/uploads/2023/11/f2.png)
Foto č. 3 – proteklý strop s plísní ve skladu potravin
![](https://www.hygpraha.cz/wp-content/uploads/2023/11/f3.png)
Foto č. 4 – špinavé a zaplísněné mrazící zařízení v kuchyni
![](https://www.hygpraha.cz/wp-content/uploads/2023/11/f4.png)
Foto č. 5 – namražené mrazící zařízení v kuchyni
![](https://www.hygpraha.cz/wp-content/uploads/2023/11/f5.png)
V Praze 22. 11. 2023
HSHMP, odbor hygieny výživy a předmětů běžného užívání
Zdroj: HSHMP