Řepka – potenciální zdroj bílkovin pro lidskou výživu
Pro zabezpečení zásobování populace bílkovinami přichází v úvahu izolace bílkovin z řepky. Jejich biologická využitelnost je obdobná jako u bílkovin ze soje.
Zásobování bílkovinami je limitujícím faktorem dostatečné výživy. Podle prof. Gerharda Jahreise z univerzity v Jeně je proto sporné, zda cenné rostlinné bílkoviny mají být využívány převážně ke krmení zvířat, kde jich dvě třetiny zůstávají nevyužity, zatímco v lidské výživě by byly využity 100%.
Při výživové studii s 28 účastníky bylo zjištěno, že neexistují rozdíly v biologické využitelnosti bílkovin, ať je jejich nosičem soja nebo řepka.
Proto přichází v úvahu, že by soja pěstovaná převážně v Jižní Americe, mohla být nahrazena domácí řepkou. Určitým problémem by bylo, že řepková bílkovina by podle evropské legislativy patřila k „novel foods“, a musela by být před použitím k lidské výživě schválena.
Extrakce řepkové bílkoviny je zatím v porovnání se sójovou nákladnější, ale dá se očekávat technologický vývoj.
Dtsch. Lebensm. Rdsch., 109, 2013, č. 5, s. 241