Regionální potravina Jihočeského kraje je tady
Tisková zpráva SZIF
V Jihočeském kraji navrhla hodnotitelská komise letošní vítěze prestižního ocenění Regionální potravina. Cílem bylo vybrat regionální zemědělské a potravinářské výrobky, které jsou zárukou kvality a poctivosti místních výrobců. Celkem se v tomto kraji přihlásilo 24 producentů s 61 výrobky.
Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Jihočeského kraje 2020 těmto výrobkům:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
|
1. |
Masné výrobky |
Bělčický bok |
|
2.
|
Masné výrobky trvanlivé, |
Jihočeské Jerky Hovězí – bylinky |
|
3. |
Sýry včetně tvarohu |
ČERSTVÝ SÝR |
|
4.
|
Mléčné výrobky ostatní
|
Farmářský kozí jogurt bílý Nubijka |
|
5. |
Pekařské výrobky |
Makovičník |
|
6. |
Cukrářské výrobky |
Jogurtový makovníček |
|
7. |
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
LŽÍNSKÁ JABLKOVICE S KARAMELEM |
|
8. |
Ovoce a zelenina v čerstvé |
KYSANÉ KLOKOTSKÉ ZELÍ |
|
9. |
Ostatní |
JÁTRA ZE SUMEČKA V OLEJI |
„Vzhledem k současné situaci se povedlo obsadit všechny vítězné kategorie. Letošní zájem byl značný, obzvláště v kategorii Masné výrobky tepelně opracované“, uvedl krajský koordinátor PhDr. Adolf Boháček z AB AGENTURY.
Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.
Nové přírůstky navrhla hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců.
Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.
Lenka Rezková
tisková mluvčí SZIF
Zdroj: SZIF