Bezpečnost potravin

Pšenice s vysokým obsahem vlákniny na trhu už v roce 2020

Vydáno: 31. 10. 2018
Autor: Biotrin

Informace organizace Biotrin

Firma Calyxt ze Spojených států amerických sklidila letos první pšenici, která byla upravena editací genomu. Malou ale přesnou změnou v genomu rostliny vědečtí pracovníci Calyxt vyvinuli pšenici s vysokým podílem vlákniny, čímž zareagovali na aktuální poptávku spotřebitelů. Tyto produkty jsou prospěšné na zažívání a potenciálně snižují riziko onemocnění diabetem a srdečními chorobami. Navíc většina dospělých dnes konzumuje zhruba jen okolo poloviny doporučené denní dávky vlákniny.

Genom pšenice je 6-krát rozsáhlejší než lidský genom, proto byla pro přesné zacílení použita nová šlechtitelská technika za pomoci TALENů. Výsledkem je produkt, kterým firma vychází vstříc poptávce konzumentů, tedy zdravější bílá mouka o stejných chuťových vlastnostech.

Vstup na trh v USA by neměl být složitý. Pšenice s vysokým obsahem vlákniny je již 17. produktem firmy Calyxt, který nepodléhá regulaci U.S. Department of Agriculture (USDA) stejně jako například pšenice odolná vůči plísním, sója s vysokým obsahem kyseliny olejové, sója s vysokým obsahem kys. olejové a nízkým obsahem kys. linoleové, brambory upravené pro skladování v chladu a brambory s redukcí hnědnutí pro jednodušší průmyslové zpracování.

Pšenice s vysokým obsahem vlákniny má být uvolněna na trh USA již v roce 2020/2021.  

Zdroj: http://www.calyxt.com/calyxt-harvests-high-fiber-wheat-field-trials/

 

Zdroj článku: Biotrin


Foto: Shutterstock