Bezpečnost potravin

První výsledky analýz SZPI v případu polské soli

Vydáno: 9. 3. 2012
Autor: berankova1

Tisková zpráva SZPI ze dne 9. 3. 2012.

Na základě informací o tom, že v Polsku byla průmyslová sůl využívána pro výrobu potravin a byla deklarována jako sůl jedlá, provádí SZPI odběry vzorků potravin i vlastní soli původem z Polska. Nyní jsou k dispozici první ucelené výsledky 15 vzorků potravin a 4 vzorků soli.

Laboratorní rozbory potravin se zaměřily zejména na analýzy, jejichž výsledky by mohly indikovat přítomnost soli neurčené k lidské spotřebě. Při rozborech soli samotné se sledovalo, zda jsou dodrženy parametry charakteristické pro jedlou sůl.

Na žádném z dosud zanalyzovaných vzorků se neprokázala nežádoucí kontaminace a naměřené hodnoty sledovaných znaků odpovídaly právním předpisům, případně deklaraci na obale. SZPI v kontrolách a odběrech vzorků pokračuje, výsledky dalších odebraných či odebíraných vzorků budou k dispozici koncem příštího týdne.

Zpracoval: Michal Spáčil, tiskový mluvčí
www.szpi.gov.cz