Bezpečnost potravin

Průběžné kontroly potravin živočišného původu

Vydáno: 13. 4. 2012
Autor: SVS ČR

Tisková zpráva SVS ČR ze dne 13. 4. 2012.

Zvěřinu poštou? To snad ne!

Ani v uplynulém týdnu se veterinární inspektoři „nenudili“. Ze zajímavých zjištění některá vybíráme.

V místě určení v Karlovarském kraji zajistili téměř 10 kg zvěřiny odeslané ze schváleného zvěřinového závodu v Pardubickém kraji přes „zprostředkovatele“, jeden hotel v Mariánských Lázních, a to prostřednictvím České pošty! Zásilka tála, byla změněná konzistence, tudíž byla na místě znehodnocena a okamžitě neškodně odstraněna.  Došlo k porušení veterinárního zákona i nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 852/2004.

V Moravskoslezském kraji byla zjištěna dodávka 536 kg čerstvého kuřecího masa z Polska (čtvrtky, prsa, celá kuřata), která neodpovídala požadovaným standardům – znečištěný obsahem útrob, pohmožděniny. Zákaz prodeje a vrácení dodavateli (TWIST Spólka z o. o. Rybnik).

V Pardubickém kraji v jedné výrobně na dodané hovězí a vepřové nepředložili doklady o nabytí, šlo celkem o zhruba 30 kg. Zboží pozastaveno na dobu, než bude případ došetřen. V jiné pardubické prodejně byla odhalena úplná absence dokladů o nabytí 30 kg mraženého telecího masa. V tomto případě byla nařízena likvidace tohoto zboží jako zboží neznámého původu.

Někdy práce veterinárních inspektorů hraničí s detektivním pátráním. Smyslem státního veterinárního dozoru je, pokud jde o kontroly potravin živočišného původu, zaručit zákazníkovi, že si kupuje zdravotně nezávadné potraviny, které mají i jasný původ.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS: www.svscr.cz.