Bezpečnost potravin

Projekt: Učíme se vařit bio – propojuje budoucí kuchaře se světem biopotravin

Vydáno: 16. 2. 2018
Autor: PRO-BIO LIGA

Projekt probíhá na středních odborných školách gastronomického zaměření.

Foto: Shutterstock

Používání lokálních surovin navíc s ohledem na sezónnost je dnes považováno za základ moderní gastronomie. Dáte-li navíc přednost bioproduktům, získáte nejen kvalitní surovinu, ale zároveň podpoříte producenty, kteří dali přednost přirozenému způsobu pěstování plodin a chovu zvířat bez negativních vlivů na životní prostředí.

Zájem o lokální biopotraviny je stále na vzestupu. Veřejnost se více zajímá o kvalitu a původ potravin, o samotný proces jejich výroby a také o způsoby, jak podpořit lokální zemědělskou produkci. Mnohdy však chybí potřebné informace. Právě z tohoto důvodu vznikl projekt, Učíme se vařit bio, jehož cílem je zvýšit informovanost o biopotravinách, jejich zpracování a dostupnosti v ČR.

Projekt navázal na podobný projekt Bio v regionu, který probíhá na odborných středních školách napříč regiony ČR od roku 2016. Cílen je na studenty a pedagogy středních odborných škol gastronomického zaměření v hlavním městě Praha a běží od srpna 2017 do konce roku 2018. Na vybraných školách se uskuteční vždy blok tří aktivit zaměřených na zvýšení povědomí o ekologickém zemědělství a lokální bioprodukci. Do projektu jsou zapojeny: Střední škola hotelnictví a gastronomie SČMSD Praha, s.r.o. v Klánovicích, Střední odborné učiliště gastronomie v Malešicích, Hotelová škola na Praze 10 a Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o. na Praze 4.

Na školách proběhnou informační semináře o ekologickém zemědělství a biopotravinách, jejichž součástí je i praktická část ve formě vaření z bio surovin. Studenti si pod vedením profesionálních kuchařů vyzkouší přípravu různých kulinářských pokrmů. Odpoledne naváže blok přednášek o ekologickém zemědělství, o tom, jak probíhá kontrola farem i produktů a náhled do firemního podnikání a výroby produktů z bio surovin. Nedílnou součástí, která je mezi studenty velmi oblíbená, je pak výjezd na certifikovaný zemědělský statek nebo do potravinářského provozu s výrobou biopotravin. „Smyslem našich tří na sebe navazujících aktivit je otevřít a diskutovat téma biopotravin včetně jejich přidané hodnoty pro společnost se studenty, ale i pedagogy odborných středních škol s přímou vazbou na vaření a potenciálním budoucím dopadem na oblast stravování, včetně toho veřejného“, vysvětluje koordinátorka projektu Ing. Andrea Hrabalová za PRO-BIO LIGU.

Pokud byste chtěli, aby se i na vaší škole učily děti vařit bio, podívejte se koncem února na nové webové stránky www.lovime.bio/programy-skoly/ a kontaktujte nás.

Kontakt na koordinátora projektu:
Andrea Hrabalová, andrea@biospotrebitel.cz, tel.: 737 852 515

Více informací zde

Zdroj: AK ČR

Foto: Biospotrebitel.cz