Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Projekt EU o vlivu výživy na psychické schopnosti dětí do kategorie

Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv
Zvláštní výživa > Výživa - Archiv> Zvláštní výživa> Výživa - Archiv
Aktuality > Aktuality

Projekt EU o vlivu výživy na psychické schopnosti dětí

Vydáno: 10.4.2013
Tisk článku
Autor: Ing. Irena Suková
Cílem projektu Nutrimenthe je proniknout do mechanismů rizik a přínosů určitých živin a složek ovlivňujících mentální vlastnosti dětí.

Vliv stravy na psychiku je většinou založen na studiích na zvířatech nebo na krátkodobých nutričních intervenčních studiích na lidech. Pro získání zodpovědnějších výsledků však je třeba provádět prospektivní sledování na lidech a využívat techniky na molekulární bázi.

Projekt Nutrimenthe, založený jako součást specifického programu „Spolupráce na výzkumných tématech „Potraviny, zemědělství a rybolov a biotechnologie (KBBE) v 7. rámcovém programu (FP7), má za cíl proniknout do mechanismů rizik a přínosů určitých živin a složek ovlivňujících mentální vlastnosti dětí.
Projekt integruje základní epidemiologické studie s velkým počtem probandů (Generation R, ALSPAC, CHOP, NUHEAL, EARNEST). 
Údaje o stavu výživy a nutričním statutu kojenců a dětí jsou dávána do souvislosti s mentálními schopnostmi.
Výzkum má zahrnovat kvantifikaci nutričních vlivů na základě včasného zaměření na pozdější kognitivní a mentální poruchy. Kromě toho má být studován vliv potravin na psychické stavy a schopnosti jako je nálada, nabuzení, pozornost, motivace, snaživost, vnímavost, paměť a inteligence, a také na psychické poruchy.

Výsledky již ukázaly, že suplementace kyselinou listovou v rané fázi těhotenství snižuje riziko problematického chování v 18 měsících. Vyšší příjem ryb matkami během těhotenství souvisí se zlepšením chování dětí ve věku 6-7 let. Zřejmě to spočívá v potenciálním genetickém vlivu vyplývajícím z polymorfizmu genů FADS1 a FADS 2, které snižují obsah polynenasycených mastných kyselin s dlouhým řetězcem (LC-PUFA) v plasmě a ovlivňují chování.
Nutriční faktory jako bílkoviny, vitaminy, železo a zinek jsou oceňovány pro jejich vliv na duševní stav „normálního“ dítěte.

U dětí trpících fenylketonurií vědci kvantifikovali dávku LC-PUFA potřebnou pro příznivý účinek.'

Prostředkem k vyhodnocení vlivu stravy na mentální vlastnosti v rámci celé Evropy mají být standardní soubory testů. Výsledky by měly zvýšit povědomí veřejnosti ohledně vlivu výživy dětí na mentalitu.

Projekt je koordinován Univerzitou Granada ve Španělsku.

Research EU Results Magazine, 2013, č. 20, s. 9

 

 


 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018