Bezpečnost potravin

Producenti z Ústecka slavnostně převzali ocenění Regionální potravina

Vydáno: 16. 9. 2021
Autor: SZIF

Tisková zpráva SZIF

Podzimní Zahradu Čech v Litoměřicích zpestřilo také předávání značky Regionální potravina Ústeckého kraje. Tamní producenti letos přihlásili do soutěže rekordních 203 výrobků, mezi nejlepší se nakonec probojoval třeba RETRO ŠUNKOVÝ SALÁM nebo 100% celožitný chléb.

Ocenění výrobci převzali své certifikáty hned v pátek po slavnostním zahájení veletrhu. Předávání se účastnil náměstek ministra zemědělství Jindřich Fialka a za Státní zemědělský intervenční fond ředitel Regionálního odboru Ústí nad Labem Karel Sekáč. Ochutnávka oceněných výrobků s možností nákupu potrvá až do konce výstavy, tedy do středy 15. září.

Hodnotitelská komise udělila značku Regionální potravina Ústeckého kraje 2021 těmto výrobkům:

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

 1.

Masné výrobky tepelně opracované

RETRO ŠUNKOVÝ SALÁM

Daniel Stříbrný

 2.

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

Pršuto DIVOČÁK KARÉ

Chovaneček

 3.

Sýry včetně tvarohu

DRŽOVICKÝ OKÁČ

Jakub Laušman

 4.

Mléčné výrobky ostatní

JOGURT

Martin Honza

 5.

Pekařské výrobky včetně těstovin

100% celožitný chléb

Jiří Ondečko

 6.

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

Ořechová roláda

Family Bakery

 7.

Alkoholické a nealkoholické nápoje

Ušlechtilá odrůdová pálenka hrušková odrůda Konference

Olga Syrovátková

 8.

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Květák Clarina

Petr Tůma

 9.

Ostatní

BŮČKOVÁ POMAZÁNKA

Petr Mančík

Zelené logo s nápisem Regionální potravina může oceněný výrobek používat 4 roky. Mimo jiné spotřebiteli napovídá, že oceněné potraviny pocházejí z místních surovin. Značku mohou získat jen výrobci do 250 zaměstnanců. Aktuálně je oceněno 407 výrobků od 312 výrobců. 

Soutěž Regionální potravina podporuje domácí producenty lokálních potravin. Administruje ji Státní zemědělský intervenční fond.

Zdroj: SZIF