Producenti z Ústecka slavnostně převzali ocenění Regionální potravina
Tisková zpráva SZIF
Podzimní Zahradu Čech v Litoměřicích zpestřilo také předávání značky Regionální potravina Ústeckého kraje. Tamní producenti letos přihlásili do soutěže rekordních 203 výrobků, mezi nejlepší se nakonec probojoval třeba RETRO ŠUNKOVÝ SALÁM nebo 100% celožitný chléb.
Ocenění výrobci převzali své certifikáty hned v pátek po slavnostním zahájení veletrhu. Předávání se účastnil náměstek ministra zemědělství Jindřich Fialka a za Státní zemědělský intervenční fond ředitel Regionálního odboru Ústí nad Labem Karel Sekáč. Ochutnávka oceněných výrobků s možností nákupu potrvá až do konce výstavy, tedy do středy 15. září.
Hodnotitelská komise udělila značku Regionální potravina Ústeckého kraje 2021 těmto výrobkům:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
1. |
Masné výrobky tepelně opracované |
RETRO ŠUNKOVÝ SALÁM Daniel Stříbrný |
2. |
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
Pršuto DIVOČÁK KARÉ Chovaneček |
3. |
Sýry včetně tvarohu |
DRŽOVICKÝ OKÁČ Jakub Laušman |
4. |
Mléčné výrobky ostatní |
JOGURT Martin Honza |
5. |
Pekařské výrobky včetně těstovin |
100% celožitný chléb Jiří Ondečko |
6. |
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
Ořechová roláda Family Bakery |
7. |
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
Ušlechtilá odrůdová pálenka hrušková odrůda Konference Olga Syrovátková |
8. |
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
Květák Clarina Petr Tůma |
9. |
Ostatní |
BŮČKOVÁ POMAZÁNKA Petr Mančík |
Zelené logo s nápisem Regionální potravina může oceněný výrobek používat 4 roky. Mimo jiné spotřebiteli napovídá, že oceněné potraviny pocházejí z místních surovin. Značku mohou získat jen výrobci do 250 zaměstnanců. Aktuálně je oceněno 407 výrobků od 312 výrobců.
Soutěž Regionální potravina podporuje domácí producenty lokálních potravin. Administruje ji Státní zemědělský intervenční fond.
Zdroj: SZIF