Producenti z Ústecka si na Zahradě Čech v Litoměřicích převzali ocenění Regionální potravina
Tisková zpráva SZIF
Začátek letošní výstavy Zahrady Čech na Litoměřicku oživilo předávání cen Regionální potravina. Prestižní soutěže se v rámci 11. ročníku účastnily v Ústeckém kraji bezmála dvě stovky produktů.
Značku Regionální potravina letos získaly tyto výrobky:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
1. |
Masné výrobky tepelně opracované |
SVĚTLÁ LAHŮDKOVÁ TLAČENKA Vojtěch Strauss, Most |
2. |
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
KRŮTÍ MASO VE VLASTNÍ ŠŤÁVĚ Petr Mančík, Most |
3. |
Sýry včetně tvarohu |
PŘÍRODNÍ SÝR S ČESNEKEM Martin Honza, Růžová |
4. |
Mléčné výrobky ostatní |
ŽERVÉ Barbora Marešová, Břvany |
5. |
Pekařské výrobky včetně těstovin |
Makovec bez mouky Jaroslava Michalcová, Roudnice n. Labem |
6. |
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
Špaldový medovník „MEĎÁK“ Dubský perník s.r.o. |
7. |
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
MONOPOL KARLÍK Pivovar Monopol s.r.o. |
8. |
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
Švestky s portským vínem David Netolický, Jirkov |
9. |
Ostatní |
Srnčí tokáň 66% masa Hynek Jirman, Dolní Poustevna |
David Netolický se do soutěže zapojil už poněkolikáté, a o to víc se z ocenění radoval: „Vítězství je pro mě velkým překvapením, bylo to potřetí, kdy jsem se do Regionální potraviny přihlásil a poprvé, kdy se mi podařilo zvítězit. Švestky s portským vínem byly jedním z mých prvních produktů, když jsem před třemi lety začínal se svou malou výrobnou pochutin. Snažím se vyrábět výrobky, které jsou zajímavé a originální a zde se povedlo skvěle zkombinovat výborné regionální ovoce s portským vínem.“
Za Státní zemědělský intervenční fond předával ocenění ředitel Regionálního odboru Ústí nad Labem Karel Sekáč, oceněným gratuloval i náměstek ministra zemědělství Pavel Sekáč.
Ocenění Regionální potravina můžou získat jen malí a střední výrobci zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců, kteří zvítězí v krajských soutěžích. Oceněný výrobek se může označovat logem Regionální potravina, a to po dobu čtyř let. Značka je mimo jiné praktickým vodítkem pro spotřebitele – zaručuje, že oceněné potraviny jsou čerstvé a pocházejí z lokálních surovin.
Soutěž Regionální potravina podporuje domácí producenty lokálních potravin. Značku administruje Státní zemědělský intervenční fond.
Zdroj: SZIF