Producenti z Olomouckého kraje převzali certifikáty Regionální potraviny
Tisková zpráva SZIF
V krajské soutěži získalo ocenění celkem 8 producentů. Mezi nimi uspěly mimo jiné králičí játrová paštika, likér z horských borůvek nebo šneci s bylinkovým máslem. Slavnostní předání certifikátů se uskutečnilo v rámci Festivalu gastronomie a nápojů Olima na výstavišti Flora Olomouc, kde bylo možné také oceněné výrobky ochutnat a zakoupit.
Celkem 79 produktů, které se do soutěže Regionální potravina v kraji přihlásilo, posuzovala hodnotitelská komise na základě komplexních parametrů a zároveň se soustředila na vazbu k danému regionu, kvalitativní charakteristiky, složení samotného výrobku a samozřejmě na senzorické vlastnosti. Komise posuzovala produkty dohromady od 36 výrobců.
Například v kategorii sýrů včetně tvarohů uspěly Tvargle od společnosti Tavoretus. „Naše tvarůžky se vyrábějí ze 100procentního českého tvarohu, který odebíráme z místních mlékáren. Všechny produkty děláme řemeslně s velkým podílem ruční práce. Naší specialitou je, že jim na konci procesu dopřejeme koupel v černém pivu, která jim dodá nezaměnitelnou chuť. Ocenění Regionální potravina vnímám jako prestižní a jsem velmi rád, že se nám ho hned napoprvé podařilo získat. Věřím, že nám pomůže rozšířit povědomí o našich sýrech,“ řekl ředitel společnosti David Kapsia.
Regionální potravinou Olomouckého kraje 2021 byly vyhlášeny:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
1 |
Masné výrobky tepelně opracované |
KRÁLIČÍ JÁTROVÁ PAŠTIKA Agrolapin |
2 |
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
Nevyhlášeno |
3 |
Sýry včetně tvarohu |
TVARGLE Tavoretus |
4 |
Mléčné výrobky ostatní |
ZAKYSANÁ SMETANA 33 % Zemědělské družstvo Senice na Hané |
5 |
Pekařské výrobky včetně těstovin |
Svatební koláček tvarohový Libor Mrkva |
6 |
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
Tvarohový dezert čokoládový s pohankou Ing. Svatava Bukvová |
7 |
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
BLU – Likér z horských borůvek Bairnsfather Family Distillery |
8 |
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
Rajčata snack – odrůda Angelle Zemědělské družstvo Haňovice |
9 |
Ostatní |
ŠNECI S BYLINKOVÝM MÁSLEM Farma Nahošovice |
„Komise v letošním ročníku soutěže navrhla ocenit osm výrobců, z čehož pět se ucházelo o značku poprvé a dva producenti své ocenění opět obhájili. Považujeme za velký úspěch, že se nám stále daří představovat nové a nové výrobky,“ uvedla koordinátorka Regionální potraviny Olomouckého kraje Zlata Lakomá.
Vítězům soutěže Regionální potravina Olomouckého kraje předali ocenění ředitelka Regionálního odboru SZIF Olomouc Kateřina Mračková a náměstek ministra zemědělství Pavel Veselý.
Značku Regionální potravina mohou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 517 produktů od 371 výrobců. Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na webových stránkách regionalnipotravina.cz.
Oddělení tiskové SZIF
Zdroj: SZIF