Bezpečnost potravin

Producenti z Olomouckého kraje převzali certifikáty Regionální potraviny

Vydáno: 26. 10. 2021
Autor: SZIF

Tisková zpráva SZIF

V krajské soutěži získalo ocenění celkem 8 producentů. Mezi nimi uspěly mimo jiné králičí játrová paštika, likér z horských borůvek nebo šneci s bylinkovým máslem. Slavnostní předání certifikátů se uskutečnilo v rámci Festivalu gastronomie a nápojů Olima na výstavišti Flora Olomouc, kde bylo možné také oceněné výrobky ochutnat a zakoupit.

Celkem 79 produktů, které se do soutěže Regionální potravina v kraji přihlásilo, posuzovala hodnotitelská komise na základě komplexních parametrů a zároveň se soustředila na vazbu k danému regionu, kvalitativní charakteristiky, složení samotného výrobku a samozřejmě na senzorické vlastnosti. Komise posuzovala produkty dohromady od 36 výrobců.

Například v kategorii sýrů včetně tvarohů uspěly Tvargle od společnosti Tavoretus. „Naše tvarůžky se vyrábějí ze 100procentního českého tvarohu, který odebíráme z místních mlékáren. Všechny produkty děláme řemeslně s velkým podílem ruční práce. Naší specialitou je, že jim na konci procesu dopřejeme koupel v černém pivu, která jim dodá nezaměnitelnou chuť. Ocenění Regionální potravina vnímám jako prestižní a jsem velmi rád, že se nám ho hned napoprvé podařilo získat. Věřím, že nám pomůže rozšířit povědomí o našich sýrech,“ řekl ředitel společnosti David Kapsia.

Regionální potravinou Olomouckého kraje 2021 byly vyhlášeny:

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

 1

Masné výrobky tepelně opracované

KRÁLIČÍ JÁTROVÁ PAŠTIKA

Agrolapin

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

Nevyhlášeno

Sýry včetně tvarohu

TVARGLE

Tavoretus

Mléčné výrobky ostatní

ZAKYSANÁ SMETANA 33 %

Zemědělské družstvo Senice na Hané

Pekařské výrobky včetně těstovin

Svatební koláček tvarohový

Libor Mrkva

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

Tvarohový dezert čokoládový s pohankou

Ing. Svatava Bukvová

Alkoholické a nealkoholické nápoje

BLU – Likér z horských borůvek

Bairnsfather Family Distillery

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Rajčata snack – odrůda Angelle

Zemědělské družstvo Haňovice

Ostatní

ŠNECI S BYLINKOVÝM MÁSLEM

Farma Nahošovice

„Komise v letošním ročníku soutěže navrhla ocenit osm výrobců, z čehož pět se ucházelo o značku poprvé a dva producenti své ocenění opět obhájili. Považujeme za velký úspěch, že se nám stále daří představovat nové a nové výrobky,“ uvedla koordinátorka Regionální potraviny Olomouckého kraje Zlata Lakomá.

Vítězům soutěže Regionální potravina Olomouckého kraje předali ocenění ředitelka Regionálního odboru SZIF Olomouc Kateřina Mračková a náměstek ministra zemědělství Pavel Veselý.

Značku Regionální potravina mohou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 517 produktů od 371 výrobců. Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na webových stránkách regionalnipotravina.cz.

Oddělení tiskové SZIF

Zdroj: SZIF