Bezpečnost potravin
24. 3. 2023

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 11. týdnu 2023: 13. 3. – 19. 3. 2023 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU se […]


24. 3. 2023

Rezistence bakterií rodu Salmonella a Campylobacter vůči běžně používaným antimikrobiálním látkám se u lidí a zvířat vyskytuje často. To vyplývá ze zprávy vydané Evropským centrem pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) a Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA). Současná rezistence vůči kriticky důležitým antimikrobiálním látkám pro člověka však byla obecně zjištěna na nízké úrovni, s […]


24. 3. 2023

Tisková zpráva ČOI – Česká obchodní inspekce provedla v minulém roce kontroly zaměřené na zákon č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, dále na zákon č. 307/2013 Sb., o povinném značení lihu a zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních. Celkem uskutečnila 7 414 kontrol a porušení těchto zákonů zjistila ve 430 případech. V rámci […]


24. 3. 2023

Při chovu domácí drůbeže může dojít k nákaze virem ptačí leukózy, proti které doposud neexistuje spolehlivá léčba. Nakažené chovy se tak musí likvidovat, čímž dochází k hospodářským ztrátám. Vědci z Ústavu molekulární genetiky AV ČR ve spolupráci se společností Biopharm proto využili metodu CRISPRP/Cas9 k vývoji nové linie slepic (později pojmenované jako linie Zora), která by byla […]


23. 3. 2023

Zdravé rostliny znamenají zdravý život. Cílem akce je seznámit veřejnost s činnostmi, které významně přispívají k ochraně zdraví rostlin v České republice a sdělit, co pro jejich zdraví může udělat veřejnost sama.   Proč tomu tak je a jak rostlinám ke zdraví pomoci? Hravě představí naši rostlinolékaři během interaktivního setkání při příležitosti Mezinárodního dne zdraví rostlin. […]


23. 3. 2023

SZPI upozorňuje hospodářské subjekty, které uvádí na trh nikotinové sáčky bez obsahu tabáku, že s účinností od 23. 3. 2023 se bude zákon č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek vztahovat rovněž na nikotinové sáčky bez obsahu tabáku. Tímto dnem nabyla účinnosti novela zákona, kterou se zavádí nové povinnosti osob při uvádění těchto výrobků […]


22. 3. 2023

Výzkumný ústav rostlinné výroby zve zájemce na cyklus webinářů „Perspektivy ochrany rostlin v konvenčním zemědělství“. Přednášejí pracovníci VÚRV, v.v.i. doc. Ing. Jan Mikulka, CSc., doc. Dr. Ing. Jaroslav Salava, Ing. Jan Štrobach, Ph.D. a Ing. Jana Chrpová, CSc. Cílem webinářů je především seznámení odborné veřejnosti (zemědělci aj.) se současným stavem a možnostmi „Integrovaných systémů regulace […]


22. 3. 2023

Spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR) se zabýval hodnocením finské observační studie, na jejímž základě vědci doporučili varovat těhotné ženy před konzumací lékořice. Ve finské observační studii byly porovnávány děti matek, které během těhotenství konzumovaly více než 250 g lékořice (cca 500 mg kyseliny glycyrrhizové) týdně, s dětmi matek, které lékořici nekonzumovaly vůbec nebo konzumovaly […]


22. 3. 2023

Tisková zpráva – Mottem letošního Světového dne vody je „Accelerating change“, které můžeme přeložit jako „Urychlení změny“. Heslo Organizace spojených národů, která Světový den vody každoročně vyhlašuje, směřuje zejména k situaci v rozvojových zemích, kde obrovský počet obyvatel čelí nedostatku vody, a kde tedy urychlení změny k lepšímu je životné důležité. Týká se ale i […]


22. 3. 2023

Tisková zpráva MZe – K prvnímu jednání se dne 21. 3. 2023 na Ministerstvu zemědělství (MZe) sešla meziresortní pracovní skupina, zřízená ministrem Zdeňkem Nekulou (KDU-ČSL) kvůli řešení problematiky vysokých cen potravin. Zabývala se analýzou aktuálních dat k cenám potravin, kompetencemi dozorových orgánů a jejich koordinovaným postupem v rámci kontrolních akcí. „Chci zdůraznit, že naším hlavním […]


22. 3. 2023

Hlavním cílem projektu je definovat, ověřit a použít standardizovaný pracovní postup (experimentální a výpočetní) pro odvození spolehlivých humánních referenčních bodů a směrných hodnot založených na zdraví (HBGV) s využitím nejmodernějších in vitro přístupů, konkrétně platforem organ-on-chip (OoC) a různých „OMICs“ (transkriptomika, metabolomika a epigenomika). Nově získaná data budou použita k vývoji a tréninku bioinformatického postupu […]


21. 3. 2023

Zpráva SZPI – Pravidelné sledování cizorodých látek v potravních řetězcích umožňuje získat přehled o zatížení zemědělského a potravinářského průmyslu kontaminujícími látkami. Zpráva za rok 2022 formou tabulek a grafů doplněných o krátké zhodnocení dává informaci o úrovni výskytu jednotlivých kontaminantů a reziduí pesticidů v potravinách rostlinného a živočišného původu. Výsledky analýz jsou ukládány do centrální databáze informačního systému […]


1 83 84 85 86 87 1 791