Bezpečnost potravin
4. 9. 2023

Od počátku užívání cílených technik genové editace v biotechnologii zemědělství zůstává ve vědecké i zemědělské komunitě značná nejistota ohledně přijímání upravených plodin širokou veřejností a ve vzduchu stále visí Damoklův meč negativních kampaní různých subjektů. Velmi pozitivní zprávu pro toto odvětví přináší studie provedená Aliancí pro vědu (Boyce Thompson Institute), která shrnuje vývoj pohledu anglofonních […]


1. 9. 2023

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 33. týdnu 2023: 14. 8. – 20. 8. 2023 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU […]


1. 9. 2023

Na aktuální potřeby zemědělců v souvislosti se změnou klimatu a častějším výskytem sucha zareagovala ve svém výzkumu studentka MENDELU Nicole Frantová. V rámci disertační práce se úspěšná doktorandka zaměřila na testování reakcí různých odrůd ozimých pšenic na odlišné podmínky. Její experiment ukázal, že odrůdy dozrávající později jsou k suchu více tolerantní. Až dosud přitom výzkumy […]


1. 9. 2023

Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje podnikatele, kteří vyvážejí zvířata, zárodečné produkty, živočišné produkty, ale také rostliny a rostlinné produkty, že od příštího roku dojde k dalším změnám systému dovozu těchto komodit do Velké Británie. Vláda Spojeného království zveřejnila konečnou podobu příručky, která nový systém podrobně popisuje na svém webu. Důležitou změnou oproti původnímu návrhu příručky je posunutí termínu pro […]


31. 8. 2023

Pořadatel: Společnost pro výživu, z.s., organizačně zajišťuje výživaservis s.r.o. Termín akce: 3. října 2023 Místo konání: Praha, Konferenční sál SVS ČR, Slezská 100/7, Praha 2 ORGANIZAČNÍ POKYNY Akce je garantovaná Českou asociací sester. PROGRAM KONFERENCE A) Některé nebezpečné neinfekční složky výživy B) Od teoretických k praktickým aspektům dietního stravování C) Cílená redukce hmotnosti D) Co […]


31. 8. 2023

Tisková zpráva – Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství, Výzkumným ústavem vodohospodářským TGM, v.v.i. a státním podnikem Povodí Labe zrealizovalo pilotní projekt na monitoring výpustí odpadních vod do řek na více než třicetikilometrovém úseku Labe. Jeho výsledky dnes na tiskové konferenci představili společně ministři životního prostředí a zemědělství Petr Hladík a Marek Výborný. […]


30. 8. 2023

Předsedkyně vědeckého výboru GMO byla pozvána na akci, pořádanou v pátek 25. srpna 2023 v rámci 49. ročníku agrosalónu Země živitelka pod záštitou europoslankyně Michaely Šojdrové a ministra zemědělství Marka Výborného. Paní europoslankyně vysvětlila základy nové legislativy, ministr i jeho náměstek vysvětlili pozici ČR a kroky, které budou vést na půdě evropského parlamentu. Při své prezentaci doc. Ovesná zdůraznila […]


30. 8. 2023

Zveme vás v sobotu 2. září na pražskou Letnou oslavit DOŽÍNKY! Čeká vás pestrý program pro celou rodinu, soutěže a divadla pro děti, ukázka hospodářských zvířat a zemědělské techniky. Program Dožínek obohatí i Národní zemědělské muzeum ukázkou historických zemědělských strojů přímo na Letenské pláni. Po celý den bude navíc otevřeno celé Národní zemědělské muzeum včetně […]


30. 8. 2023

Společnost pro výživu publikovala článek „Nutriční a senzorická hodnota alternativ masa“ v časopise Výživa a potraviny 4/2023. Abstrakt Alternativy výrobků živočišného původu hrají stále důležitější roli ve výživě nejen vegetariánů a veganů. Cílem předkládané práce je monitoring kvality 16 vzorků alternativ masa a výrobků z nich prodávaných v malospotřebitelských baleních; do senzorické analýzy byl navíc […]


29. 8. 2023

Společnost pro výživu publikovala článek „Dieta a dietní omezení při alergii na ryby“ ve Zpravodaji pro školní a dietní stravování 4/2023. Zdroj: Společnost pro výživu


29. 8. 2023

Pět monitorovacích projektů pro potraviny a zdraví. V monitorovacím období roku 2022 probíhalo celkem pět dílčích projektů. Systém vzorkování potravin se opírá o metodické požadavky na hodnocení dietární expozice založené na principech tzv. Total Diet Study (TDS). Projekt vzorkování potravin v ČR Vzorkování je prováděno tak, že reprezentuje „obvyklou českou stravu“. Průběžně dochází k obměně […]


29. 8. 2023

Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”) letos v červenci provedla celkem 167 kontrol provozoven poskytujících stravovacích služeb (viz graf č. 1). Jedná se o provozovny typu restaurace, stánky, bufety, cukrárny, zaměstnanecké jídelny nebo stravovací provozy v zařízeních sociálních služeb. Za zjištěné nedostatky HSHMP uložila 26 finančních sankcí v celkové výši 140 000,- Kč. Oproti […]


1 52 53 54 55 56 1 791