Bezpečnost potravin
13. 9. 2023

Spotřebitelská organizace dTest v zářijovém čísle svého časopisu publikovala výsledky testu proteinových mléčných výrobků – jogurtů, skyrů a dezertů. Možná jste si všimli, že se v posledních letech vedle běžných jogurtů nebo pudinků objevují podobné výrobky slibující vysoký obsah proteinu čili bílkovin. V laboratoři jsme nechali proklepnout šestnáct jogurtů, skyrů a dezertů. Každá z kategorií […]


13. 9. 2023

Česká potravinářská společnost z. s. a Ústav zemědělské ekonomiky a informací Vás zvou na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná dne 26. září 2023 od 14:30 hod. v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p. na téma: „Doplňky stravy z pohledu […]


13. 9. 2023

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) v současné době hledá externí odborníky do svých pracovních skupin k nanotechnologiím. EFSA k tomu říká: Odborníci na nanomateriály a nanotechnologie v pracovních skupinách EFSA jsou zodpovědní za posuzování konvenčních materiálů, které mohou obsahovat nanočástice, nebo nanomateriálů vyráběných jako takové, které jsou předmětem hodnocení jednotek nebo panelů úřadu EFSA. Průřezová pracovní skupina […]


12. 9. 2023

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 36. týdnu 2023: 4. 9. – 10. 9. 2023 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU […]


12. 9. 2023

Zveme Vás na seminář Vesmírné biotechnologie, který se bude konat ve čtvrtek 14. září 2023 na VŠCHT v Praze. Cílem semináře je seznámit účastníky s potenciálem vesmírných biotechnologií pro šlechtění rostlin a shrnout současné poznání v této oblasti. Na semináři budou předneseny čtyři prezentace v podání doc. RNDr. Eduarda Kejnovského, CSc., prof. RNDr. Zdeňka Opatrného, CSc., Mgr. Ivana […]


11. 9. 2023

Stěžejní konference EIT Food 2023 „The Future of Food“ se bude konat 26. října v Bruselu. Konference poskytne potravinářské komunitě jedinečnou příležitost inspirovat zákonodárce sdílením poznatků založených na důkazech, příkladech z praxe a konkrétních doporučeních, jak je možné společně uskutečnit změnu a transformovat naše potravinové systémy. Díky svým rozsáhlým zkušenostem s vnášením inovací do ekosystému, urychlováním […]


11. 9. 2023

Impact Hub Praha pořádá 20. 9. 2023 panelovou diskusi na téma Rozvoj potravinářských startupů v turbulentní době, i v návaznosti na aktivity EIT Food Hub. Kam kráčí (česká) startupová scéna v oblasti potravinářství? Datum: 20. září 2023, 18:00 – 21:00 Místo: Impact Hub Praha, Drtinova 557/10, Praha 5 – Smíchov V době rychlého vývoje technologií, nových […]


8. 9. 2023

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 35. týdnu 2023: 28. 8. – 3. 9. 2023 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU […]


8. 9. 2023

Zveme Vás na výroční konferenci Platformy pro reformulace, která se bude konat ve středu 13. září 2023 od 9.00 hodin: Inovace slaví 10 let – reformulační snahy výrobců jsou jejich významnou součástí. Konference se bude konat v Ballingově sále Národní technické knihovny, Technická 2710/6, Praha 6. Souřadnice: 50.1039000N, 14.3906000E. Budova NTK je přímo v areálu […]


8. 9. 2023

Tisková zpráva SZÚ – 48% Čechů podle údajů Eurostatu uvedlo, že denně nesní ani jednu porci ovoce nebo zeleniny. Pouze necelých 8% sní doporučovaných 5 a více porcí ovoce a zeleniny. Průměrná spotřeba soli je třikrát vyšší než zdravotní limity a celkově má rizikové stravovací návyky více než pětina populace. Téměř za čtvrtinou úmrtí ročně přitom v základu […]


8. 9. 2023

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) na svém webu přehledně uvádí informace pro provozovatele potravinářských podniků v oblasti společného stravování, související právní předpisy a doporučení pro správnou praxi. Společné stravování Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vykonává dozor u provozovatelů potravinářských podniků v oblasti společného stravování od 1. ledna 2015. Kompetence pro kontrolu dodržování povinností PPP jsou definovány […]


8. 9. 2023

Výsledky Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) potvrdily další nárůst hraboše polního v letních měsících. Populace neklesly ani po sklizni hlavních plodin a následné kultivaci polí. Z červencového celorepublikového průměru 542 aktivních východů z nor na hektar (AVN/ha) hodnoty stouply na 603 AVN/ha, což představuje 3násobek aktuálního prahu škodlivosti. Vysoce ohrožené jsou okresy v krajích Jihomoravský, Olomoucký […]


1 50 51 52 53 54 1 791