Rýže je základní potravinou pro více než polovinu světové populace, a proto její odolnost vůči měnícím se klimatickým podmínkám představuje zásadní výzvu. Indičtí výzkumníci se zaměřili na genetické úpravy průduchů na listech rýže, které hrají klíčovou roli v regulaci fotosyntézy, výměny plynů nebo výparu vody. Pomocí technologie CRISPR/Cas9 upravili gen OsEPF1, čímž zvýšili hustotu průduchů, a tím […]
Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje, že od 29. 11. dochází ke zpřísnění podmínek pro dovoz medu a jiných včelařských produktů (dále jen „medu“) ze zemí mimo Evropskou unii (třetích zemí). Všechen med přicházející do EU bude muset mít nově původ ze zařízení schváleného Evropskou komisí. Důvodem změny pravidel dovozu je časté falšování medu dováženého ze třetích zemí. Dle […]
V úterý 26. listopadu 2024 se uskutečnil ve spolupráci Informačního centra bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství a Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) webinář „Proč rostlinná strava? Přínosy pro tělo i planetu“. Webinář určený široké veřejnosti byl primárně určen pedagogům a studentům středních škol. Lektorkou webináře byla nutriční terapeutka se specializací na výživu dětí a dospělých Mgr. Marina […]
EFSA otevřel výzvu k účasti v programu stáží EU-FORA pro ročník 2025-26. EU-FORA představuje jedinečnou příležitost pro organizace spolupracující s EFSA podle čl. 361 z členských států EU, Islandu nebo Norska rozšířit své sítě, vyměňovat si znalosti a osvědčené postupy a přispět k dosažení harmonizované kultury posuzování rizik v EU tím, že nabídne pracovní program […]
Lépe se bránit a napravovat škody na vodě, půdě nebo stanovištích chráněných druhů. To je cílem novely zákona o předcházení ekologické újmě a o její nápravě. Díky novele bude možné zefektivnit a zrychlit proces řešení nejzávažnějších škod na životním prostředí a také rychle reagovat při provádění preventivních opatření tak, aby se co nejvíce minimalizovaly negativní […]
O cukru toho již bylo řečeno i napsáno mnoho. Konzumace cukru má své příznivce, ale i rozsáhlý zástup odpůrců, kteří cukru přisuzují řadu negativních vlastností. Můžeme se například dočíst, že cukr je zabijákem 21. století, cukr je bílý jed, droga, která způsobuje závislost, že je silně kyselinotvorný a okrádá lidské tělo o vitaminy a minerální látky. […]
Irský úřad pro bezpečnost potravin (FSAI) uvedl, že na úrovni EU bylo upozorněno na nízký, ale přetrvávající počet onemocnění z potravin v souvislosti s konzumací syrových nebo tepelně neupravených fazolí. Tato onemocnění z potravin souvisejí s přítomností přirozeně se vyskytujících lektinů, které se nacházejí v některých druzích čerstvých a sušených fazolí. Lektiny jsou bílkoviny, které […]
Zemědělci před dvěma dekádami přestali využívat antibiotika v chovech hospodářských zvířat a nahradili je zinkem. Tehdy se předpokládalo, že tento krok bude k životnímu prostředí s ohledem na rozvoj antimikrobiální rezistence šetrnější. Výzkum odborníků z Ústavu chemie a biochemie AF Mendelovy univerzity v Brně ale prokázal, že výraznější změnu nepřinesl. Zinek sice dobře slouží například […]
Znalosti o správném zacházení s jídlem mezi žáky ve třetí až páté třídě vzrostly až o 40 procent. Ukázaly to výsledky pilotního hodnocení první fáze vzdělávacího projektu Smart Food. Ke zlepšení přispěla také digitální interaktivní forma výuky, která žáky více motivovala. Autoři projektu z Univerzity Karlovy a Mendelovy univerzity proto spouští druhou fázi projektu, která […]
V rámci projektu AgroServ byla vyhlášena nová výzva, která otevírá dveře vědeckým pracovníkům, akademikům i dalším odborníkům k využití unikátních výzkumných služeb po celé Evropě. Tento projekt, financovaný Evropskou unií, nabízí přístup k více než 140 výzkumným službám, které podporují udržitelnou agroekologickou transformaci a zvyšují efektivitu a inovace ve výzkumu zemědělství a souvisejících oblastí. AgroServ propojuje […]
Aktuality k nákazové situaci 26. 11. 2024 V uplynulém týdnu přibylo v České republice celkem pět nových ohnisek katarální horečky ovcí (čtyři v Libereckém a jedno v Plzeňském kraji. V nových ohniscích se nachází necelých 700 zvířat (zhruba 400 kusů skotu a 300 ovcí). Na všech pěti hospodářstvích byla přijata opatření s cílem zabránit šíření nákazy. V České republice je aktuálně 98 ohnisek katarální horečky ovcí. V nich […]
FAO/WHO GIFT je online platforma s otevřeným přístupem, jejímž cílem je poskytnout přístup k harmonizovaným údajům o tom, co lidé jedí – k údajům o individuální spotřebě potravin. Platforma je rostoucím datovým úložištěm, které využívá existující data, aby umožnilo a podpořilo informované rozhodování s cílem zlepšit národní politiky v oblasti potravin a výživy. Datové soubory […]