Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 41. týdnu 2023: 9. 10. – 15. 10. 2023 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU […]
Společnost pro výživu publikovala původní práci „Jak po zhubnutí udržet tělesnou hmotnost a vyhnout se jojo efektu dle metodiky společnosti STOB?“ (2. díl) v časopise „Výživa a potraviny“ 5/2023. Jojo efekt Mnoho lidí úspěšně zhubne, ale váhové úbytky si z nich bohužel udrží jen malé procento. Prevenci jojo efektu je třeba pojmout komplexně. Téma udržení […]
EFSA společně s Překladatelským střediskem pro orgány Evropské unie (Cdt), Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA) a Úřadem Evropské unie pro duševní vlastnictví (EUIPO) zahájily iniciativu „Společné síly EU pro umělou inteligenci“. Cílem této iniciativy je společně zkoumat a využívat výhody umělé inteligence (AI), sdílet odborné znalosti a podporovat synergie. Série EU AI Talk je […]
Den vzniku samostatného československého státu 28. října letos oslavte návštěvou našeho muzea. Vstup zdarma máte na našich pobočkách v Praze, Čáslavi, na zámku Kačina, zámku Ohrada, ve Valticích a v Ostravě. Národní zemědělské muzeum Praha Kromě stálých expozic vás zveme na prohlídku aktuálních výstav. Na střešní terase si vedle jedinečného výhledu na Pražský hrad prohlédněte i […]
Tisková zpráva – Státní veterinární správa (SVS) v těchto dnech zveřejnila na svých webových stránkách informační leták, který v českém a vietnamském jazyce informuje podnikatele o základních podmínkách pro přepravu potravin živočišného původu a obchodování s nimi. Vietnamští podnikatelé hrají významnou roli v oblasti obchodu s potravinami v České republice. Veterinární inspektoři se dlouhodobě při kontrolách setkávají se závadami, často poměrně závažnými. V řadě případů pak s neznalostí či nepochopením […]
Dovolujeme si Vás pozvat na konferenci o chráněných zeměpisných označeních a chráněných označeních původu, která se uskuteční 27. února 2024 v budově Ministerstva zemědělství. DATUM AKCE: 27. 2. 2024 ČAS KONÁNÍ: 9:30 – 12:00 hodin pro orgány státní správy 13:00 – 16:00 hodin pro veřejnost MÍSTO KONÁNÍ: Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1 Dopolední program […]
Pomeranče jsou jedním z nejčastěji využívaných citrusových plodů v potravinářství. Bohužel mohou být napadeny bakterií Xanthomonas citrii spp. citri (Xcc), která způsobuje tzv. rakovinu citrusů. Toto onemocnění se projevuje poškozením listů, plodů i stonků, má značný ekonomický dopad a účinný lék zatím neexistuje. Vědci se proto snaží vyvinout odrůdy citrusů, které by byly odolné vůči této hrozbě. Jednou z nich je […]
Vesmírné biotechnologie byly tématem semináře, který se uskutečnil 14. září 2023 v prostorách Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT) a online. Seminář pořádal Biotrin, z.s. společně s VŠCHT, za podpory Velvyslanectví USA v ČR, České technologické platformy pro potraviny a CropLife Europe. Atraktivní téma přilákalo více než 100 účastníků širokého profesního zaměření – od šlechtitelských subjektů, přes osiváře, zástupce […]
Stání veterinární správa (SVS) se na jihu Čech aktuálně účastní třídenního součinnostního cvičení Zóna 2023. Cvičení probíhající od 23. do 25. října má prověřit připravenost Integrovaného záchranného systému, krajského úřadu a dalších institucí v případě havárie v Jaderné elektrárně Temelín. Při takové havárii hraje veterinární dozor důležitou roli především při evakuaci domácích zvířat a zajištění bezpečnosti potravin živočišného původu. Zástupci krajské veterinární správy […]
Česká potravinářská společnost z. s. a Ústav zemědělské ekonomiky a informací Vás zvou na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná dne 31. 10. 2023 od 14:30 hod. v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p. na téma: „Hmyz jako nová potravina […]
Při společné kontrole Státní veterinární správy (SVS) a celní správy na dálnici D8 v Ústeckém kraji poblíž Petrovic bylo zachyceno v dodávce směřující do Německa více než 100 kg živočišných produktů neznámého původu navíc při nedodržení stanovené teploty. Vzhledem k uvedeným pochybením veterinární inspektoři na místě nařídili neškodnou likvidaci všech těchto produktů. V nákladním prostoru vozidla se přepravovalo zhruba 110 kg potravin živočišného původu. […]
Článek „Jaké octy použít při vaření“ publikovala Společnost pro výživu v časopise Zpravodaj pro školní a dietní stravování 5/2023. Bez octa si neumíme představit nakládané okurky, rozličné zeleninové saláty a mnohé další pokrmy. Ale jaký ocet při kulinářských úpravách vybrat, aby výsledný pokrm získal skvělou chuť, vůni a aroma? Porovnejme, čím se od sebe octy […]