Bezpečnost potravin
27. 10. 2023

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 41. týdnu 2023: 9. 10. – 15. 10. 2023 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU […]


27. 10. 2023

Společnost pro výživu publikovala původní práci „Jak po zhubnutí udržet tělesnou hmotnost a vyhnout se jojo efektu dle metodiky společnosti STOB?“ (2. díl) v časopise „Výživa a potraviny“ 5/2023. Jojo efekt Mnoho lidí úspěšně zhubne, ale váhové úbytky si z nich bohužel udrží jen malé procento. Prevenci jojo efektu je třeba pojmout komplexně. Téma udržení […]


26. 10. 2023

EFSA společně s Překladatelským střediskem pro orgány Evropské unie (Cdt), Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA) a Úřadem Evropské unie pro duševní vlastnictví (EUIPO) zahájily iniciativu „Společné síly EU pro umělou inteligenci“. Cílem této iniciativy je společně zkoumat a využívat výhody umělé inteligence (AI), sdílet odborné znalosti a podporovat synergie. Série EU AI Talk je […]


26. 10. 2023

Den vzniku samostatného československého státu 28. října letos oslavte návštěvou našeho muzea. Vstup zdarma máte na našich pobočkách v Praze, Čáslavi, na zámku Kačina, zámku Ohrada, ve Valticích a v Ostravě. Národní zemědělské muzeum Praha Kromě stálých expozic vás zveme na prohlídku aktuálních výstav. Na střešní terase si vedle jedinečného výhledu na Pražský hrad prohlédněte i […]


26. 10. 2023

Tisková zpráva – Státní veterinární správa (SVS) v těchto dnech zveřejnila na svých webových stránkách informační leták, který v českém a vietnamském jazyce informuje podnikatele o základních podmínkách pro přepravu potravin živočišného původu a obchodování s nimi. Vietnamští podnikatelé hrají významnou roli v oblasti obchodu s potravinami v České republice. Veterinární inspektoři se dlouhodobě při kontrolách setkávají se závadami, často poměrně závažnými. V řadě případů pak s neznalostí či nepochopením […]


26. 10. 2023

Dovolujeme si Vás pozvat na konferenci o chráněných zeměpisných označeních a chráněných označeních původu, která se uskuteční 27. února 2024 v budově Ministerstva zemědělství. DATUM AKCE: 27. 2. 2024   ČAS KONÁNÍ: 9:30 – 12:00 hodin pro orgány státní správy 13:00 – 16:00 hodin pro veřejnost MÍSTO KONÁNÍ: Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1 Dopolední program […]


26. 10. 2023

Pomeranče jsou jedním z nejčastěji využívaných citrusových plodů v potravinářství. Bohužel mohou být napadeny bakterií Xanthomonas citrii spp. citri (Xcc), která způsobuje tzv. rakovinu citrusů. Toto onemocnění se projevuje poškozením listů, plodů i stonků, má značný ekonomický dopad a účinný lék zatím neexistuje. Vědci se proto snaží vyvinout odrůdy citrusů, které by byly odolné vůči této hrozbě. Jednou z nich je […]


25. 10. 2023

Vesmírné biotechnologie byly tématem semináře, který se uskutečnil 14. září 2023 v prostorách Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT) a online. Seminář pořádal Biotrin, z.s. společně s VŠCHT, za podpory Velvyslanectví USA v ČR, České technologické platformy pro potraviny a CropLife Europe. Atraktivní téma přilákalo více než 100 účastníků širokého profesního zaměření – od šlechtitelských subjektů, přes osiváře, zástupce […]


25. 10. 2023

Stání veterinární správa (SVS) se na jihu Čech aktuálně účastní třídenního součinnostního cvičení Zóna 2023. Cvičení probíhající od 23. do 25. října má prověřit připravenost Integrovaného záchranného systému, krajského úřadu a dalších institucí v případě havárie v Jaderné elektrárně Temelín. Při takové havárii hraje veterinární dozor důležitou roli především při evakuaci domácích zvířat a zajištění bezpečnosti potravin živočišného původu. Zástupci krajské veterinární správy […]


25. 10. 2023

Česká potravinářská společnost z. s. a Ústav zemědělské ekonomiky a informací Vás zvou na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná dne 31. 10. 2023 od 14:30 hod. v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p. na téma: „Hmyz jako nová potravina […]


25. 10. 2023

Při společné kontrole Státní veterinární správy (SVS) a celní správy na dálnici D8 v Ústeckém kraji poblíž Petrovic bylo zachyceno v dodávce směřující do Německa více než 100 kg živočišných produktů neznámého původu navíc při nedodržení stanovené teploty. Vzhledem k uvedeným pochybením veterinární inspektoři na místě nařídili neškodnou likvidaci všech těchto produktů. V nákladním prostoru vozidla se přepravovalo zhruba 110 kg potravin živočišného původu. […]


25. 10. 2023

Článek „Jaké octy použít při vaření“ publikovala Společnost pro výživu v časopise Zpravodaj pro školní a dietní stravování 5/2023. Bez octa si neumíme představit nakládané okurky, rozličné zeleninové saláty a mnohé další pokrmy. Ale jaký ocet při kulinářských úpravách vybrat, aby výsledný pokrm získal skvělou chuť, vůni a aroma? Porovnejme, čím se od sebe octy […]


1 43 44 45 46 47 1 791