Bezpečnost potravin

Potravinářský úterek: Hmyz jako nová potravina a krmivo

Vydáno: 25. 10. 2023
Autor: ÚZEI

Foto: Shutterstock

Česká potravinářská společnost z. s. a Ústav zemědělské ekonomiky a informací Vás zvou na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná dne 31. 10. 2023 od 14:30 hod. v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p. na téma: „Hmyz jako nová potravina a krmivo“

Přednášející: Prof. Ing. Lenka Kouřimská, PhD.
ČZU, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů

ABSTRAKT
Podle prognóz by koncem roku 2050 mělo být na planetě přes 9,7 miliardy obyvatel. V souvislosti s tím by bylo třeba navýšit produkci potravin o 60-70 %, což vytváří tlak na hledání alternativních zdrojů potravin, zejména živočišných proteinů. Jedním z možných řešení je hmyz jako nová potravina a krmivo. Je zajímavým zdrojem proteinů, lipidů a jiných biologicky aktivních látek.
Při uvádění hmyzu na trh jako nové potraviny je třeba vzít v potaz i některé nevýhody jeho konzumace hmyzu, zejména alergenicitu.
Legislativně jsou aktuálně na seznamu nových potravin uvedeny čtyři druhy hmyzu v různých formách. Osm druhů hmyzu je povoleno jako krmivo pro zvířata. Zároveň je hmyz legislativně i hospodářské zvíře.
Nutriční hodnotu hmyzu ovlivňuje řada faktorů, mezi nejdůležitější patří druh a vývojové stádium, geografické a klimatické podmínky a přijímaná potrava.

Účast na přednášce je bezplatná a bez předchozí registrace.

Zdroj: ÚZEI