Neúměrné množství vitaminu A, dodávané tělu především vitaminovými doplňky může zvyšovat zejména u postmenopauzálních žen riziko zlomenin kyčelního kloubu. Je třeba přehodnotit zdroje vitaminu A a preferovat hlavně vyváženou, přírodní stravu.
Pro kuřáky, kteří se chtějí zbavit svého zlozvyku je zajímavé zjištění pracovníků Michiganské univerzity, že některé druhy zeleniny obsahují nikotin. Lilek až 100 mg na 1 000 g, o něco méně rajčata.
obsah fytoalexinů ve vínech a arašídech, antioxidační a další příznivé účinky
mezinárodní konference, trendy, kvalita jako cesta k ekonomické prosperitě, prosazování změn při zavádění nových systémů v potravinářských organizacích, legislativní požadavky EU z hlediska zabezpečení zdrojů, integrované systémy řízení, příležitosti a omezení ISO
bezpečnost potravin; ověřuje se několik postupů snížení tvorby akrylamidu v bramborových chipsech a bramborových hranolcích
bezpečnost potravin; ověřuje se několik postupů snížení tvorby akrylamidu v bramborových chipsech a bramborových hranolcích
Varování ministra zdravotnictví Nizozemí před medem v důsledku tří případů kojeneckého botulismu za jeden a půl roku.
Varování ministra zdravotnictví Nizozemí před medem v důsledku tří případů kojeneckého botulismu za jeden a půl roku.
zdroje vitaminů v potravinách, nová publikace v knihovně ÚZPI: J. Červenka – Hodnocení jakosti zemědělských produktů
V chlebové kůrce se během pečení chleba vytváří nový typ antioxidantu, nazvaného pronyl-lysin, kterého je v kůrce osmkrát více než ve střídce. Tato látka se v mouce nevyskytuje. Pronyl-lysin je velmi aktivní při zvyšování hladiny enzymů II. fáze, které jsou účinné v prevenci rakoviny.
V Austrálii se ustavila nová biomedická společnost, která bude vyrábět léky pro obnovu DNA zejména na základě výtažku z kůry borovice Pinus radiata. To by mohlo mít význam pro léčení nemocí souvisejících s věkem.
přídavek naklíčené pšenice do mléka před dalším zpracováním, zvýšení obsahu vlákniny, vitaminů a minerálií