Bezpečnost potravin

Prezentace: Přírodní antinutriční a toxické látky v potravinách a možnosti snížení jejich příjmu

Vydáno: 12. 5. 2022
Autor: ÚZEI

Přednáška se bude konat 31. 5. 2022 v rámci potravinářských úterků na Novotného lávce v Praze 1.

Česká potravinářská společnost a Ústav zemědělské ekonomiky a informací si Vás dovoluji pozvat na prezentaci pořádanou pravidelně v rámci potravinářských úterků, tentokrát na téma „Přírodní antinutriční a toxické látky v potravinách a možnosti snížení jejich příjmu“.

ABSTRAKT
V přednášce budou popsány nejčastěji se vyskytující přírodní antinutriční látky, např. inhibitory trávicích enzymů, látky snižující využitelnost některých živin (vápníku, železa aj.) a přírodní toxické látky např. solanin, tomatin, fytoestrogeny, látky ovlivňující činnost štítné žlázy, amygdalin aj. Budou uvedeny jejich zdroje, působení na lidský organizmus a možnosti jejich odstranění při přípravě pokrmů. Povědomost o těchto látkách a možnostech minimalizace jejich příjmu, zejména jejich odstranění nebo alespoň snížení obsahu při přípravě pokrmů, je v naší populaci malá.

 

 

Účast na akci není vázána na vložné ani na předběžné účastnické přihlášení – registrace proběhne až na místě.

Těšíme se na Vaši účast.


Ing. Ilona Mrhálková
tajemnice Programové rady pro potravinářské úterky
Ústav zemědělské ekonomiky a informací

Zdroj: ÚZEI

Foto: Shutterstock