Přehled požadavků na šumivá vína
Vydáno: 18. 3. 2021
Autor: SZPI
Informace SZPI
- Rozdělení vybraných produktů z révy vinné
- Povolené enologické postupy a omezení pro vybrané produkty z révy vinné
- Požadavky na označování vybraných produktů z révy vinné
- Požadavky na šumivé víno dle zákona č. 321/2004 Sb. a dle specifikací CHOP
- Požadavky na vedení evidenční knihy
- Rozdílová tabulka
Šumivé víno
(bod 4 výše uvedené přílohy)
- získává se prvotním nebo druhotným alkoholovým kvašením (vinných hroznů, hroznového moštu, vína);
- při otevření nádoby se vyznačuje unikáním CO2 pocházejícího výhradně z kvašení;
- v uzavřené nádobě (při teplotě 20 °C) vykazuje přetlak nejméně 3 bary způsobený rozpuštěným CO2;
- kupáže určené k jeho výrobě vykazují celkový obsah alkoholu nejméně 8,5 % obj.
Jakostní šumivé víno
(bod 5 výše uvedené přílohy)
- získává se prvotním nebo druhotným alkoholovým kvašením (vinných hroznů, hroznového moštu, vína);
- při otevření nádoby se vyznačuje unikáním CO2 pocházejícího výhradně z kvašení;
- v uzavřené nádobě (při teplotě 20 °C) vykazuje přetlak nejméně 3,5 baru způsobený rozpuštěným CO2;
- kupáže určené k jeho výrobě vykazují celkový obsah alkoholu nejméně 9 % obj.
Jakostní aromatické šumivé víno
(bod 6 výše uvedené přílohy)
- jakostní šumivé víno, které:
- v uzavřené nádobě (při teplotě 20°C) vykazuje přetlak nejméně 3 bary způsobený rozpuštěným CO2;
- pro kupáž se použije pouze* hroznový mošt nebo částečně zkvašený hroznový mošt, který je získán ze zvláštních moštových odrůd (Dodatek k příloze II nařízení Komise (EU) 2019/934);
- vykazuje skutečný obsah alkoholu nejméně 6 % obj.;
- vykazuje celkový obsah alkoholu nejméně 10 % obj.
Šumivé víno dosycené CO2
(bod 7 výše uvedené přílohy)
- získává se z vína bez chráněného označení původu i chráněného zeměpisného označení;
- při otevření nádoby se vyznačuje unikáním CO2, který do něj byl zcela či částečně dodán;
- v uzavřené nádobě (při teplotě 20 °C) vykazuje přetlak nejméně 3 bary způsobený rozpuštěným CO2.
*Jakostní aromatická šumivá vína, při jejichž tradiční výrobě se pro kupáž použije víno, určí Komise prostřednictvím aktů v přenesené pravomoci.
Zdroj: SZPI