Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Přednáška na téma Nealkoholická piva do kategorie

Aktuality > Aktuality
Odborné akce

Přednáška na téma Nealkoholická piva

Vydáno: 19.1.2023
Tisk článku
Autor: ÚZEI
Akce v rámci potravinářských úterků se bude konat 31. ledna 2023.



  

ABSTRAKT

Ačkoli je pivo s obsahem alkoholu široce používaným nápojem v mnoha kulturách, existuje jeho alternativa s nízkým nebo až nulovým obsahem alkoholu. Potřeba tohoto relativně nového nápoje byla vyvolána potřebou stejně chutnajícího nápoje bez obsahu alkoholu z důvodů zdravotních nebo dietetických.

V současné době existují 2 základní směry výroby nealkoholických piv: první způsob je založen na výrobě normálního piva obsahujícího alkohol a odstranění alkoholu z tohoto piva (lze dosáhnout až 0,0 % obj. alkoholu) a druhý způsob je vedení varného a kvasného postupu (většinou s použitím speciálních kvasinek) tak, aby obsah alkoholu byl v limitu 0,5 % obj. alkoholu.

V současné době vyráběná nealkoholická a nízkoalkoholická piva (NABLAB) mají aromatický profil, který je dosti odlišný od skutečného piva. Tyto vady jsou také kvůli nedostatku alkoholu (a nedostatku aldehyd-redukujícího účinku alkoholového kvašení). Využití nových kmenů kvasinek, které neumí zkvasit maltózu (majoritní cukr mladiny), je vysoce slibné pro výrobu chutnějšího a udržitelnějšího produktu NABLAB, protože výroba s těmito kmeny kvasinek může být prováděna se standardním pivovarským zařízením.

Z odborné literatury je zřejmé, že zájem o druhý způsob založený na NABLAB v poslední době vzrostl a experimenty byly provedeny s maltózově negativními kvasinkovými kmeny izolovanými z mnoha různých prostředí. Další cestou, o které se dnes uvažuje, je vylepšení aroma nealkoholických a nízkoalkoholických piv pomocí přídavku speciálně vyvinutých pivních aromat. 
 

 

Zdroj: ÚZEI

Foto: Shutterstock

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021