Přednáška „Konzervanty v potravinách – výhody a nevýhody“
Přednáška se koná v rámci potravinářských úterků dne 26. září 2017.
Česká potravinářská společnost a Ústav zemědělské ekonomiky a informací zvou na přednášku Doc. Ing. Heleny Čížkové, Ph.D., která se bude věnovat tématu:
Bližší informace lze nalézt zde.
Abstrakt
Konzervační látky slouží k prodloužení trvanlivosti potravin a zajištění jejich bezpečnosti tím, že chrání proti pomnožení kazících i patogenních mikroorganismů (bakterií, kvasinek, plísní) a produkci toxinů.
Přednáška si klade za cíl seznámit posluchače s následujícími aspekty konzervace potravin přídavkem chemických látek:
– Základní principy účinku konzervačních látek proti růstu nežádoucích mikroorganismů
– Funkce v potravinách a podmínky aplikace jednotlivých konzervantů
– Představení nejčastěji používaných konzervantů (kyselina sorbová a kyselina benzoová a jejich soli, oxid siřičitý a siřičitany, dusitany a dusičnany)
– Možná rizika pro citlivé a nemocné osoby
– Přírodní konzervační látky a trendy v (chemické) konzervaci potravin