Pražští hygienici zkontrolovali úroveň poskytování stravovacích služeb na Matějské pouti
Informace HSHMP ze dne 18. 4. 2019.
Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“) podnikla kontrolu úrovně poskytování stravovacích služeb v areálu pražského Výstaviště v Praze 7, v místech, kde se pouť tradičně dlouhá léta koná. Na přelomu března a dubna letošního roku zde pražští hygienici zkontrolovali osm stánků nabízejících poměrně široký sortiment rychlého občerstvení od langošů, hamburgerů, sýru v housce, přes grilované klobásy, gyros, vařenou kukuřici, párky v rohlíku, bramboráčky, kuřecí nugety, hranolky, až po krokety a alkoholické i nealkoholické nápoje včetně ledové tříště. Pozitivní zprávou je, že v úrovni poskytování stravovacích služeb nebyly shledány žádné závažné nedostatky.
Pražští hygienici se kontrole věnovali detailně. Zjišťovali například, zda stánky disponují přívody pitné tekoucí teplé a studené vody z vodovodního řadu a současně napojeními na kanalizační řad. Ověřovali také, jestli stánky mají odpovídající zařízení pro osobní hygienu zaměstnanců jako umyvadla, tekuté mýdlo nebo papírové ručníky.
FOTO: obrázek z prostředí atrakcí Matějské pouti
Zdroj: kudyznudy.cz – CzechTourism
Hygienici si všímali rovněž dalších detailů jako zajištění dostatečného počtu chladících a mrazících zařízení pro úschovu potravin či výdejních ohřívacích zařízení pro uchování teplých pokrmů. Pozornosti hygieniků neušla ani otázka zajištění likvidace odpadu, jak v samotných stáncích, tak v rámci celého areálu Výstaviště. Namátkově navíc zkontrolovali data použitelnosti nebo minimální trvanlivosti vybraných potravin a pokrmů. V neposlední řadě sledovali způsob značení alergenů u nabízených pokrmů a provozní hygienu stánků včetně jejich okolí.
HSHMP se v rámci své preventivně – dozorové činnosti věnuje pravidelně kontrole veřejných akcí typu Matějské pouti, kde jsou veřejnosti nabízeny stravovací služby. Takové akce hojně navštěvují nejen Pražané, ale i turisté z dalších regionů ČR a zahraničí. Hlavním cílem preventivně osvětových akcí HSHMP je eliminovat potenciální rizika, která by se v souvislosti s podáváním občerstvení veřejnosti na hromadných akcích mohla vyskytnout. Pražští hygienici mají na zřeteli především bezpečnost a zdraví spotřebitelů, a proto budou v dalších podobných kontrolách průběžně pokračovat.
V Praze 18. 4. 2019
MUDr. Zdeňka Shumová
ředitelka odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání
Zdroj: HSHMP