Pražští hygienici se zaměřují také na úroveň školního stravování
Informace Hygienické stanice hlavního města Prahy
Foto: Shutterstock
Mezi prioritní úkoly Hygienické stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“) patří také kontrola doporučené pestrosti jídelníčků ve vybraných provozovnách školního stravování.
Školní stravování má podle zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělání, ve znění pozdějších předpisů (školský zákon) povahu hmotného zabezpečení. Školský zákon ustanovuje právo žáků a studentů na školské služby, mezi které patří i školní stravování. Kontrolu nad poskytováním školských služeb uložených školským zákonem vykonává Česká školní inspekce.
Sledování nutričních ukazatelů školního stravování je prováděno orgánem ochrany veřejného zdraví v souladu s ustanovením § 24 odst. 1 písm. c) zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, který ukládá provozovatelům stravovacích služeb povinnost, aby pokrmy podávané v rámci stravovací služby měly odpovídající smyslové vlastnosti a splňovaly výživové požadavky podle skupin spotřebitelů, pro které jsou určeny.
2018: pražští hygienici zkontrolovali 45 jídelníčků
Pražští hygienici, zaměstnanci odboru hygieny dětí a mladistvých, v roce 2018 zhodnotili celkem 45 jídelníčků pražských školních jídelen. Největší skupinu hodnocených jídelníčků tvořilo předškolní stravování (64%), hodnocena tzv. celodenní strava v položkách oběd a dvě svačiny. Stravování žáků základních škol tvořilo zbylých 36 %.
Výsledky bodového hodnocení jednotlivých položek skladby jídelníčků se promítají do čtyř úrovní:
▬ | nejlepší | výborné jídelníčky |
▬ | střední | velmi dobré jídelníčky |
▬ | nižší | dobré jídelníčky |
▬ | nevyhovující |
nevyhovující jídelníčky (v roce 2018 nebylo toto hodnocení uděleno) |
Výsledky – mateřské školy
celkový počet MŠ |
30 |
celkový počet hodnocených jídelníčků |
30 |
výborná úroveň |
36,7% |
velmi dobrá úroveň |
50% |
dobrá úroveň |
13,3 % |
Jídelníčky základních škol byly rovněž většinou velmi dobré úrovně. Celkem bylo zhodnoceno 15 jídelníčků 15 základních škol. 12 z těchto škol nabízelo výběr ze dvou pokrmů, každá skladba nabídky byla hodnocena samostatně, avšak v rámci jednoho jídelníčku.
Výsledky – základní školy
celkový počet ZŠ |
15 |
celkový počet hodnocených jídelníčků |
15 |
1. nabídka: |
▬ |
výborná úroveň |
23,5 % |
velmi dobrá úroveň |
58,8 % |
dobrá úroveň |
17,6 % |
2. nabídka (nabízelo dvanáct ZŠ): |
▬ |
výborná úroveň |
28,6 % |
velmi dobrá úroveň |
28,6 % |
dobrá úroveň |
42,9 % |
Pražští hygienici se v roce 2018 podíleli rovněž na celostátním úkolu hlavní hygieničky ČR „Studie aktualizace standardu nutriční adekvátnosti školních obědů“. Odborní zaměstnanci v průběhu vzorkovacího období odebrali celkem 96 vzorků ve složení polévka, hlavní chod, nápoj a doplněk dle obdržené Metodiky Státního zdravotního ústavu (SZÚ).
Výstupy z této studie byly zpracovány SZÚ na národní úrovni a publikovány zpracovateli studie na následujícím internetové odkazu: http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/skolni-obedy-vyzaduji-aktualizaci-hodnoceni-i-vyzivovych
Školní obědy mají nezastupitelnou roli v ovlivňování výživových zvyklostí dětí a mládeže v souladu se zásadami správné výživy a neodmyslitelně patří do českého školního stravování.
►Nutriční doporučení Ministerstva ČR ke spotřebnímu koši (PDF; 739 kB)
V Praze 6. 3. 2019
Ing. Anna Füleová
ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých
Zdroj: HSHMP