Pražští hygienici kontrolují, zda se v surovinách sloužících k přípravě pokrmů v podnicích stravovacích služeb nevyskytují kmeny Salmonel
Inspekci bylo podrobeno čerstvé a mražené krůtí maso, sušená vejce, sezamová semena a výrobky ze sezamových semen.
V poslední době se celosvětově rozšiřuje spektrum bakterií rodu Salmonella, které jsou nalézány, jak u nemocných, tak v potravinách či pokrmech. Hygienická stanice hlavního města Praha (dále jen „HSHMP“) si proto stanovila regionální úkol pod názvem „Monitoring zdravotní bezpečnosti potravin používaných pro výrobu pokrmů s ohledem na výskyt atypických kmenů Salmonel.“ V období měsíců září až listopad loňského roku pražští hygienici realizovali kontrolní akci se zaměřením na ověření zdravotní bezpečnosti surovin používaných při přípravě pokrmů v podnicích poskytujících stravovacích služby: školních jídelnách, restauračních provozech či závodních stravovnách. Inspekci bylo podrobeno čerstvé a mražené krůtí maso, sušená vejce, sezamová semena a výrobky ze sezamových semen typu “pasta tahini”. K rozšiřování jindy endemických druhů mikroorganismů dochází zejména v důsledku rostoucího celosvětového obchodu s potravinami a migrací obyvatel.
V rámci státního zdravotního dozoru HSHMP odebrala celkem 23 vzorků mraženého či čerstvého krůtího masa, 1 vzorek pasty tahini a 1 vzorek obalovací směsi na kuřecí maso se sušenými vejci.
U dvou vzorků mraženého krůtího masa laboratorní rozbory stanovily tzv. atypickou Salmonellu. V jednom případě se jednalo o kmen Salmonella Kentucky 8,20 : i : z6. V druhém šlo o kmen Salmonella Saintpaul 4.12:eh:1,2. V roce 2019 tyto kmeny způsobily na území hlavního města Prahy
7 onemocnění.
HSHMP o nálezu informovala Státní veterinární správu (SVS), hlavní hygieničku, příslušné krajské hygienické stanice i veřejnost .
Podrobnější informace k nebezpečným výrobkům lze nalézt prostřednictvím odkazů v tabulce:
SVS informovala HSHMP o stažení nebezpečných výrobků z tržní sítě.
Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem bude tato kontrolní akce se zaměřením na širší spektrum surovin zopakována i v roce 2020.
FOTO: ilustrační obrázek – bakterie Salmonelly se může při nesprávném zacházení se surovinami objevit i v oblíbeném dezertu tiramisu
► OSVĚTOVÉ MATERIÁLY STÁTNÍHO ZDRAVOTNÍHO ÚSTAVU
Obsah:
|
|
leták | pdf; 2,33 MB |
Obsah:
|
|
leták | pdf; 652 kB |
Obsah:
|
|
leták | pdf; 120 kB |
Obsah:
|
|
leták | pdf; 777 kB |
Obsah:
|
|
leták | pdf; 1,45 MB |
Obsah:
|
|
plakát | pdf; 120 kB |
Tepelná úprava pokrmů v domácnosti. |
Obsah:
|
leták | pdf; 1,58 MB |
Obsah:
|
|
leták | pdf; 648 kB |
Obsah:
|
|
leták | pdf; 74 kB |
Prevence onemocnění z potravin při cestách do subtropických a tropických zemí |
Obsah:
|
leták | pdf; 2,41 MB |
Prevence onemocnění z potravin při grilování pokrmů v přírodě |
Obsah:
|
leták | pdf; 2,31 MB |
V Praze 9. 1. 2020
MUDr. Pavla Svrčinová, Ph.D.
ředitelka Sekce ochrany a podpory veřejného zdraví
Zdroj: HSHMP