Pražští hygienici kontrolují sledovatelnost a značení masa v pražských školách, nemocnicích, domovech důchodců a závodních jídelnách
Informace Hygienické stanice hlavního města Prahy
Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“) vyslala své zaměstnance na kontrolu školních kuchyní a provozoven tzv. uzavřeného typu společného stravování pro dospělé v nemocnicích, domovech pro seniory a závodních jídelnách. K tomuto kroku HSHMP přistoupila na základě informace o tom, že polské maso obsahuje salmonely. Jmenovaná zařízení byla zvolena s ohledem na citlivost jejich konzumentů, kteří mnohdy nemají jinou možnost stravování.
Celkem bylo během této mimořádné kontrolní akce zkontrolováno 11 školních jídelen a 30 stravovacích provozů pro dospělé. Ve všech případech bylo maso řádně značeno, k masu
V jednom případě bylo zjištěno hovězí maso původem z Polska: maso bylo značené, byly předloženy dodací listy, přesto, na základě dohody s Městskou veterinární správou SVS (dále jen MěVS) v Praze, budou tyto případy v rámci principu předběžné opatrnosti předávány HSHMP pro informaci MěVS v Praze.
Požadavky na značení masa vycházejí z požadavků Evropské legislativy a spotřebitel se může s jejich zněním seznámit na webových stránkách SVS : | https://www.svscr.cz/zivocisne-produkty/povinne-oznacovani-puvodu-u-masa/ |
Na webových stránkách SVS si může spotřebitel zkontrolovat i původ hovězího masa, které si zakoupil: | https://www.hovezimaso.cz/ |
V Praze 20. 3. 2019
MUDr. Pavla Svrčinová
ředitelka sekce ochrany a podpory veřejného zdraví
Zdroj: HSHMP
Více fotografií na webových stránkách HSHMP