Pražští hygienici: Festival na Náplavce neměl (skoro) chybu
Informace HSHMP ze dne 28. 8. 2017.
72. Tolik stánků překontrolovala Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“) během food festivalu „STREET FOOD VOLL II„, který se uskutečnil v sobotu na pražské náplavce (na Smíchově). Zaměstnanci HSHMP se zaměřili na kontrolu ve stáncích nabízejících široký sortiment teplých a studených pokrmů a nápojů. Ve většině stánků probíhalo grilování syrových naložených mas, ryb či uzenin na elektrických nebo plynových grilech, případně na grilech na dřevené uhlí.
Foto 1: Food festival „Street food Voll II“, Smíchovská náplavka, Hořejší nábřeží, Praha 5
Zdroj: HSHMP
Kontrola byla zaměřena na zajištění dostatečného počtu chladících zařízení pro úchovu potravin dovezených v chlazeném stavu a dále na zajištění vyhřívacích výdejních zařízení pro uchování teplých pokrmů a přílohových omáček. „Provedli jsme namátkové kontroly dodržování lhůt minimální trvanlivosti originálně balených potravin a namátkově byly měřeny teploty potravin uložených v chladících zařízení a teploty hotových pokrmů ve vyhřívacích zařízeních. Taktéž jsme se zaměřili na způsob značení alergenů u nabízených pokrmů a především potom na provozní hygienu stánků a jejich okolí a ukládání odpadků,“ přiblížil rozsah kontrol Jan Jarolímek, ředitel HSHMP.
Z pohledu hygienické stanice byl pořadatelem akce zajištěn pro konzumenty a účastníky akce dostatečný počet chemických hygienických zařízení s umyvadly s tekoucí pitnou vodou a s prostředky na mytí rukou (papírový ručník a tekuté mýdlo). Pro obsluhu stánků bylo zajištěno vyčleněné, uzamykatelné a řádné označené „WC vyhrazeno pro prodejce“ chemické WC s umyvadlem na mytí rukou a prostředky na mytí rukou (papírový ručník a tekuté mýdlo). „V osobní a provozní hygieně nebyly z našeho pohledu zjištěny závažné nedostatky, pro manipulaci s potravinami a pokrmy používali provozovatelé jednorázové rukavice, či jiné, k tomu určené pomůcky (kleště, naběračky atd.),“ upřesnil šéf pražských hygieniků Jarolímek s tím, že provozovatelé disponovali také znalostmi nutnými k ochraně veřejného zdraví.
I při kontrole jednotlivých stánků nebyly shledány žádné závažné závady. „Případné drobné nedostatky – jakým třeba bylo to, že alergeny nebyly uvedeny na viditelném místě – byly řešeny na místě okamžitým nápravným opatřením,“ uzavřel Jarolímek.
V Praze dne 28. 8. 2017
Mgr. Dana Mertová
tisková mluvčí HSHMP
Zdroj: HSHMP