Bezpečnost potravin

Pozitivní stanovisko EFSA k extraktu z kořene lékořice

Vydáno: 22. 8. 2011
Autor: Ing. Irena Suková

Extrakt s označením Glavonoid bohatý na fenolické látky, který je na trhu v Japonsku a USA, byl úřadem EFSA uznán za bezpečný v dávce 120 mg/den.

Panel NDA úřadu EFSA posuzoval látku „Glavonoid“ extrahovanou z kořene nebo kořenové hlízy lékořice (Glycyrrhiza glabra L.) jako potravinovou složku nového typu a vydal 21. 7. 2011 pozitivní stanovisko (EFSA-Q-2009-00749) . Přípravek je na trhu v Japonsku a USA a žadatel Kaneka Pharma Europe N.V chtěl schválení dávky 300 mg/den při aplikaci do ovocných šťáv, jogurtů a jogurtových nápojů a suplementů.

Glavonoid je tmavě hnědý extrakt bohatý na polyfenoly,  (kolem 3 % prenylatového flavonoidu glabridin, dále glabren, glabrol a 4’-O-methylglabridin. 42 obsažených fenolických sloučenin bylo klasifikováno jako chalkony, isoflavany, isoflaveny, 3-aryl kumariny, pterocarpany, 2-aryl benzofurany, flavony, isoflavony, flavanony a flavanoly). Za bezpečnou dávku bylo uznáno 120 mg/den pro dospělého. Uvádí se však, že nebyla zjišťována bezpečnost poro těhotné a kojící ženy a kromě toho je možné ovlivnění antikoagulační terapie, pro což nebyly poskytnuty podklady. Příznivé stanovisko je dáno i tím, že lékořice je lidmi dlouhodobě konzumována, kořen je žvýkán k osvěžení dechu. V zemích EU je extrakt získávaný vařením lékořice a následným odpařením vody široce používán do cukrářských a cukrovinkářských výrobků. Lékořice je používána i v nealkoholických náopojích, bylinných čajích a žvýkačkách.

EFSA
EFSA Issues Positive Safety Opinion on Kaneka’s Glavonoid
(Výsledky mikro-analýzy uvádějí, že Gloavonoid působí dvěma mechanismy na DNA, takže geny mají vliv na snížení syntézy mastných kyselin a zvýšení oxidace MK.)
Licorice Flavoniod Oil Effects Body Weight Loss by Reduction Body Fat Mass in Oveweight Subjects