Povolení zvýšení mezních hodnot obohacování vína vyrobeného z vinných hroznů révy vinné sklizených v roce 2020
Opatření obecné povahy Ministerstva zemědělství
Dne 5. 10. 2020 si Česká republika povolila výjimku vyplývající z přílohy VIII části I oddílu A bodu 3 nařízení EP a Rady (EU) č. 1308/2013 spočívající ve zvýšení mezních hodnot stanovených v příloze VIII části I oddílu A bodě 2 nařízení EP a Rady (EU) č. 1308/2013 o 0,5 %.
Pro vinařský rok 2020/2021 je povoleno zvýšení mezní hodnoty přirozeného obsahu alkoholu na:
- 3,5 % objemových ve vinařské zóně A (Čechy); a
- 2,5 % objemových ve vinařské zóně B (Morava).
Zvyšování přirozeného obsahu alkoholu v % obj. se provádí enologickými postupy podle přílohy VIII části I oddílu B a D nařízení EP a Rady (EU) č. 1308/2013
B. Postupy obohacování
- Zvýšení přirozeného obsahu alkoholu v procentech objemových podle oddílu A se provádí pouze těmito postupy:
- v případě čerstvých vinných hroznů, částečně zkvašeného hroznového moštu nebo mladého vína v procesu kvašení přídavkem sacharózy, zahuštěného hroznového moštu či rektifikovaného moštového koncentrátu;
- v případě hroznového moštu přídavkem sacharózy, zahuštěného hroznového moštu či rektifikovaného moštového koncentrátu nebo částečným zahuštěním včetně reverzní osmózy;
- v případě vína částečným zahuštěním chladem.
- Postupy uvedené v bodu 1 se navzájem vylučují, pokud jsou víno nebo hroznový mošt obohaceny zahuštěným hroznovým moštem nebo rektifikovaným moštovým koncentrátem a je vyplacena podpora podle článku 103y nařízení (ES) č. 1234/2007.
- Přídavek sacharózy podle bodu 1 písm. a) a b) může být proveden pouze suchým cukřením a výhradně v těchto oblastech:
- vinařské zóně A;
- vinařské zóně B;
- Přídavek zahuštěného hroznového moštu nebo rektifikovaného moštového koncentrátu nemůže mít za následek zvýšení původního objemu rozdrcených čerstvých vinných hroznů, hroznového moštu, částečně zkvašeného moštu nebo mladého vína v procesu kvašení o více než 11 % ve vinařské zóně A, o 8 % ve vinařské zóně B a o 6,5 % ve vinařské zóně C.
- Zahuštění hroznového moštu nebo vína, které byly podrobeny postupům uvedeným v bodu 1,
- nesmí vést ke snížení původního objemu těchto výrobků o více než 20 %;
- bez ohledu na oddíl A bod 2 písm. c) nesmí zvýšit přirozený obsah alkoholu těchto výrobků o více než 2 % objemová.
- Postupy uvedené v bodech 1 a 5 nesmí zvýšit celkový obsah alkoholu u čerstvých vinných hroznů, hroznového moštu, částečně zkvašeného hroznového moštu, mladého vína v procesu kvašení nebo vína:
- ve vinařské zóně A na více než 11,5 % objemových;
- ve vinařské zóně B na více než 12 % objemových;
- Odchylně od bodu 6 mohou členské státy:
- u červeného vína zvýšit horní mez celkového obsahu alkoholu u výrobků uvedených v bodu 6 až na 12 % objemových ve vinařské zóně A a na 12,5 % objemových ve vinařské zóně B;
- zvýšit celkový obsah alkoholu v procentech objemových u výrobků uvedených v bodu 6 určených k výrobě vín s označením původu na mez stanovenou členskými státy[1].
D. Postupy
- Každý z postupů uvedených v oddílech B a C, s výjimkou přikyselování a odkyselování vína, je povolen pouze v případě, že se provádí za podmínek stanovených Komisí prostřednictvím aktů v přenesené pravomoci podle čl. 75 odst. 2 v okamžiku zpracování čerstvých vinných hroznů, hroznového moštu, částečně zkvašeného hroznového moštu nebo mladého vína v procesu kvašení na víno nebo na jiný nápoj odvětví vína určený k přímé lidské spotřebě, kromě šumivého vína nebo šumivého vína dosyceného oxidem uhličitým, ve vinařské zóně, ve které byly sklizeny použité čerstvé vinné hrozny.
- Zahušťování vín musí proběhnout ve vinařské zóně, ve které byly sklizeny použité čerstvé vinné hrozny.
- Přikyselování a odkyselování vína může proběhnout pouze v podniku vyrábějícím víno a ve vinařské zóně, ve kterých byly sklizeny hrozny použité k výrobě daného vína.
- Každý z postupů uvedených v bodech 1, 2 a 3 se musí nahlásit příslušným orgánům. Totéž se vztahuje na množství zahuštěného hroznového moštu, rektifikovaného moštového koncentrátu nebo sacharózy, které mají za účelem výkonu svého povolání v držení fyzické nebo právnické osoby či jejich seskupení, zejména pak producenti, stáčírny, zpracovatelé a obchodníci, která má určit Komise prostřednictvím aktů v přenesené pravomoci podle čl. 75 odst. 2, ve stejné době a na stejném místě jako čerstvé vinné hrozny, hroznový mošt, částečně zkvašený hroznový mošt nebo sudové víno. Oznámení těchto množství však může být nahrazeno záznamem do evidence vstupů a využití zásob (pozn. tím není zproštěna povinnost dle § 14a zákona č. 321/2004 Sb.).
- Každý z postupů uvedených v oddílech B a C musí být uveden v průvodním dokladu podle článku 147, na jehož základě byly takto ošetřené výrobky uvedeny do oběhu.
- S výjimkou odchylek odůvodněných výjimečnými povětrnostními podmínkami se postupy uvedené v oddílech B a C nesmějí používat:
- po 1. lednu ve vinařské zóně C;
- po 16. březnu ve vinařských zónách A a B a provádějí se pouze u takových výrobků, které pocházejí ze sklizně bezprostředně předcházející těmto termínům.
- Bez ohledu na bod 6 se však zahušťování chladem a přikyselování a odkyselování vína mohou provádět v průběhu celého roku.
Opatření obecné povahy je zveřejněno na úřední desce MZe a ke stažení v příloze.
Příloha: Zvyšování přirozeného obsahu alkoholu_OOP.pdf
[1] § 3 odst. 1 vyhlášky č. 88/2017 Sb. umožňuje vínům s chráněným označením původu (jakostní víno odrůdové, známkové, VOC) z hroznů révy vinné sklizených v České republice zvýšit celkový obsah alkoholu na 15 % objemových; avšak tato možnost se nevztahuje na jakostní vína s přívlastkem (viz § 13 odst. 3 zákona č. 321/2004 Sb.), u těch je zvyšování cukernatosti zakázáno.