Bezpečnost potravin

Povědomí laické a odborné veřejnosti o nutriční jakosti rostlinných alternativ živočišných potravin

Vydáno: 19. 12. 2024
Autor: Společnost pro výživu

Foto: Shutterstock

Společnost pro výživu publikovala článek “ Povědomí laické a odborné veřejnosti o nutriční jakosti rostlinných alternativ živočišných bílkovin“ v časopise Výživa a potraviny 6/2024.

Abstrakt
Nabídka rostlinných alternativ potravin živočišného původu v posledních letech narůstá a zároveň stoupá i jejich obliba mezi spotřebiteli. Cílem práce bylo zhodnotit, jak je odborná a laická veřejnost informována o rozdílech ve složení a kvalitě rostlinných alternativ živočišných potravin. Práce sledovala oblibu jednotlivých druhů rostlinných alternativ u obou skupin respondentů, dále jejich stravovací návyky, zejména ve vztahu k alternativní výživě. Výsledky ukázaly, že informovanost laické veřejnosti o nutričním složení rostlinných alternativ potravin živočišného původu je významně nižší než u odborníků. Odborníci také častěji věnují pozornost informacím na etiketách potravin a hodnotí své stravování jako „zdravější“ než laická veřejnost. Vzdělání v oblasti výživy naopak nemělo významný vliv na zkušenosti s alternativními směry stravování ani na frekvenci konzumace rostlinných alternativ živočišných produktů.

  • Celý článek (PDF)
    Autorky: Ing. Hana Pejšová, Ph.D., Mgr. Ing. Kateřina Tichá, 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy a Všeobecná fakultní nemocnice, Praha

Zdroj: Společnost pro výživu