Bezpečnost potravin

Potraviny určené k přímé spotřebě z hlediska mikrobiologických kritérií

Vydáno: 12. 12. 2012
Autor: SZPI

Přehled SZPI o potravinách určených k přímé spotřebě, dodržení limitů pro L. monocytogenes, studie údržnosti potravin.

Přehled SZPI o potravinách určených k přímé spotřebě je členěn:

1. Úvod
1. 1. Určení statutu „potravina určená k přímé spotřebě“
       
Potravina určena výrobcem ke spotřebě v tepelně upraveném stavu
        Potravina určená výrobcem před konzumací ke krátkodobému ohřevu
       Potravina určena výrobcem k dalšímu zpracování v potravinářském řetězci např. sterilizací, pasterizací

2. Potraviny určené k přímé spotřebě: dodržení příslušných kritérií pro 
    L. monocytogenes
    Kategorie potravin určených k přímé spotřebě podporujících růst L. monocytogenes
    Kategorie potravin nepodporující růst L. monocytogenes

3. Studie údržnosti potravin
    i) Stanovení vlastností výrobku
    ii) Konzultace dostupné vědecké literatury a údajů z výzkumu, které se týkají vlastností dotčených mikroorganismů, pokud jde o jejich růst a přežívání
   iii) Prediktivní matematické modelování
   iv) Analýza údajů z předcházejícího období
   v) Laboratorní studie
 
4. Závěr

 

Celý článek: Potraviny určené k přímé spotřebě z hlediska požadavků mikrobiologických kritérií stanovených pro bakterii Listeria monocytogenes (SZPI)

Zdroj:  SZPI

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):