Bezpečnost potravin

Potravinářský úterek „Budoucnost zpracování potravin v EU: Klíčová opatření pro udržitelnost a efektivitu“

Vydáno: 13. 11. 2024
Autor: berankova1

Foto: Shutterstock

Česká potravinářská společnost z. s. a Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) Vás zvou na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná dne 26. 11. 2024 od 14:30 hod. v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p. na téma:

„Budoucnost zpracování potravin v EU: Klíčová opatření pro udržitelnost a efektivitu“
přednášející
Ing. Jan Pivoňka, Ph.D.
Potravinářská komora ČR, VŠCHT v Praze

Abstrakt
Budoucnost produkce potravin v Evropské unii se soustředí na přizpůsobení se komplexním celosvětovým výzvám, včetně změny klimatu, rostoucí populace a vyčerpání přírodních zdrojů, s důrazem na udržitelnost sociální a ekonomickou.

Zpracovatelé potravin budou čelit výzvám v oblasti změny výrobních praktik s cílem zvýšit udržitelnost, efektivitu a bezpečnost. Klíčovými opatřeními budou zavádění moderních technologií, které zlepší energetickou účinnost a sníží emise skleníkových plynů, a efektivní řízení odpadu, včetně minimalizace potravinového odpadu a snižování množství obalového odpadu.

Širší spolupráce se zemědělci bude nezbytná pro implementaci udržitelných praktik v celém dodavatelském řetězci. Udržitelnost a ochrana životního prostředí se stávají stále důležitějšími, přičemž zemědělci musí čelit problémům s energetickou náročností produkce, negativními dopady používání hnojiv a prostředků na ochranu rostlin, ochranou biodiverzity a schopnosti dokládat celkové bilance produkce skleníkových plynů.

Na druhou stranu zemědělství může hrát klíčovou roli v boji proti změně klimatu. Úspěch sekvestrace uhlíku však závisí na správném řízení a dlouhodobém dodržování správných postupů.
Přednáška nabídne komplexní pohled na oblast udržitelnosti v agropotravinářském sektoru.

Účast na přednášce je bezplatná a bez předchozí registrace.

Zdroj: ÚZEI