Bezpečnost potravin

Potravinářská inspekce zjistila klamání o obsahu masa u šunky prosciutto crudo, chyběla ho více než čtvrtina oproti informaci na obalu

Vydáno: 14. 6. 2022
Autor: SZPI

Tisková zpráva Státní zemědělské a potravinářské inspekce

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) se intenzívně věnují kontrolám nejen bezpečnosti, ale i jakosti potravin v tržní síti a aktuálně zakázali šarži sušené šunky prosciutto crudo z dovozu s cca o čtvrtinu nižším obsahem masa oproti informaci na obalu.

Potravinářská inspekce nařídila společnosti Lidl Česká republika v.o.s, aby neprodleně stáhla z celé své tržní sítě nevyhovující potravinu ITALIAMO Prosciutto Crudo s označením data minimální trvanlivosti do 27. 7. 2022, označení šarže: FA2211809, výrobce: Filiera Uno Prosciutti S.r.l., via Jacopo Pirona, 15, IT-33038 San Daniele del Friuli, Itálie, země původu: Itálie.

Výrobce na obalu potraviny mj. uvedl: „100g šunky bylo vyrobeno ze 194 g vepřové kýty“. Laboratorní rozbor ale potvrdil, že 100g šunky bylo vyrobeno pouze ze 142,5 g masa. Údaj na obalu potraviny tak je pro spotřebitele zavádějící ohledně skutečného podílu masa.

SZPI s kontrolovanou osobou zahájí správní řízení o uložení pokuty.

U sušených masných výrobků je uváděna hmotnost masa vždy v syrovém stavu, proto je u této komodity uvedený obsah masa vždy vyšší oproti finálnímu výrobku v sušeném stavu.

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  

 
Zdroj: SZPI